HER ŞEY VAKTİNİ BEKLER NE GÜL VAKTİNDEN ÖNCE ÇIKAR NE GÜNEŞ VAKTİNDEN ERKEN DOĞAR BEKLE SENİN OLAN SANA GELECEKTİR

(Toplumsal İlişkiler 1008)

وَلِكُلِّ اُمَّةٍ اَجَلٌۚ فَاِذَا جَٓاءَ اَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ
Her toplumun ilâhî-toplumsal yasalara göre belirlenmiş bir hayat süresi, yani bir eceli vardır. O ecelleri gelip çattı mı, ölüm vaktini ne bir an geciktirebilir, ne de öne alabilirler.” (Araf/34)

Her şeyin vaktinde güzel olduğunu söyler eskiler. Doğrudur, bu yüzden ertelememek lazım bazı şeyleri. Hayat gibi, aşk gibi mesela. Yapacağın bir şey varsa yapmalı bir an, gidilecek bir yerin varsa bir an önce gitmeli. Yarına, öbür güne, meçhul bir zamana bırakmamalı yapılacak, edilecek şeyleri. Her şey vaktinde güzeldir. Zamanında iyidir.

Hz. Mevlana der ki; “her şey vaktini bekler, ne gül vaktinden önce çıkar, ne güneş vaktinden erken doğar, bekle senin olan sana gelecektir.” Hiçbir şey, “pat” diye olmaz. Süre geçer, zaman dolar, sebepler oluşur ve olacak olan olur işte.

Çocuk dokuz ay sonra dünyaya gelir. Yaz bir yıl geçer öyle gelir. Havalar soğur, kış gelir, kar ancak o zaman yağabilir. Hiç bir şey vaktinden önce olmaz.

Yüce Allah’ın biyolojik, fiziksel ve toplumsal yasalarına göre cereyan eder her şey. Sünnetullah (Allah’ın yasaları) dediğimiz şeyler bu süreci belirler.

Durum böyle olunca sabırla beklemek gerekiyor, bir şeyin kemale ermesini. Üstad Sezai Karakoç, çok sevdiğim Monna Rosa şiirinin bir kıtasında bu olgunlaşma sürecini şöyle anlatır:

Yağmurlardan sonra büyürmüş başak, Meyvalar sabırla olgunlaşırmış. Bir gün gözlerimin ta içine bak: Anlarsın ölüler niçin yaşarmış.

Sosyolojide yer alan süreç kavramıyla anlatılan; aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir. Buna vetire de denir. Bu süreç geçmedikçe toplumsal değişmeden söz edemezsiniz.

Şemsettin ÖZKAN

31.03.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-nedir.ileilgili.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.