ALLAH BİR İNSANI SENİN ELİNLE AYAĞA KALDIRACAKSA SEN NASIL ELİNİ UZATMAZSIN ALLAH SENİ İNSANLARA SEVDİRMEK İSTİYOR ALLAH SENİN DAĞILMIŞ PARÇALARINI TOPLUYOR AŞKA NANKÖRLÜK ETME

(Toplumsal İlişkiler 1004)

بَلٰٓىۙ اِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا وَيَأْتُوكُمْ مِنْ فَوْرِهِمْ هٰذَا يُمْدِدْكُمْ رَبُّكُمْ بِخَمْسَةِ اٰلَافٍ مِنَ الْمَلٰٓئِكَةِ مُسَوِّمٖينَ
Evet, eğer (siz Hakk ve hayır yolundaki sıkıntılara)  sabrederseniz, (günahlardan da) sakınırsanız ve onlar 
(düşmanlarınız) da aniden üstünüze (saldırırsa yine) Rabbiniz size meleklerden nişanlı beş bin kişiyle yardım eriştirecek ve imdadınıza yetişecektir.” (Al-i imran/125)

Yollarda, pazarlarda, iş yerlerinde birileri gelir sizden sattıklarından bir şeyler almanızı talep edebilir. Ne bileyim bir kağıt mendil, pet şişede su vb. birtakım şeyleri satıyordur. Sen onlar vasıtasıyla belki de yüce Yaratan tarafından insanlara sevdirileceksin kimbilir?

Şems-i Tebrizi öyle der; “Allah bir insanı senin elinle ayağa kaldıracaksa sen nasıl elini uzatmazsın. Allah seni insanlara sevdirmek istiyor. Allah senin dağılmış parçalarını topluyor. Aşka nankörlük etme!”

Aslında yapacağın bir aşk eylemidir. Sevgiyle bakanlar karşıdakini anlayabilir ancak. Yani değer verirler muhatabına. Onlarla ilgilenirler, dertleriyle hemhal olurlar. Sosyal bir varlık olduklarının farkına varırlar. En önemlisi birinin sorununu çözdükleri için mutlu da olurlar.

Yaşadığımız şu deprem günlerinde o bölgelerden gelen insanların dertleriyle ilgilenerek, problemlerini çözmeye çalışarak memleketimin güzel insanları kaynaşarak tam bir dayanışma ve yardımlaşma örneği sergilediler. Hatta buna dünyanın dört bir yanındaki Müslüman kardeşlerimiz ve diğer din ve ülkelere mensup insanlar da iştirak ettiler. İnsanlık yeniden insan olduğu bilincine vardı. Gerçekten de çok dağılmıştık insan olarak. İnsanlık gemimiz çoktandır su alıyordu, batıyorduk. Onardık çok şükür, kenardan kıyıdan gemiyi. İnsanlığımızın dağılmış parçalarını toplayabildik. Aşka sevgiye kapımızı açabildik.

Şemsettin ÖZKAN

27.03.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.