SAYGIN İNSAN OLMANIN ON YOLU 3

  • Başkalarına saygı göstermeyi becerebilmek
  • Pozitif düşüncelerle etrafı aydınlatmak
  • Tutarlı bir çizgisinin olması
  • Kılık kıyafet ve görüntüsüne dikkat etmek
  • Alanının en iyisi olmak
  • Samimi ve gönülden konuşmak
  • Önyargıyı dış kapıdan bile içeri almamak
  • Suya sabuna dokunabilmek
  • Karakter sahibi olmak
  • Planlı olmak

       Saygın; saygı gören, sayılan, muteber, itibarlı, saygı gösterilen gibi anlamlara geldiğini daha önceki yazımızda değinmiştik. Bu yazımızda da saygın insanda olması gereken 10 özellikten ikinci özellik “pozitif düşüncelerle etrafı aydınlatmak” tan bahsedeceğiz.

3-Tutarlı bir çizgisinin olması

         Tutarlılık, düşüncelerin ortak bir ilkeyle; bağıntı, düzen, kavram ya da fikirle birbirine bağlanmış olması durumu; mantıklı bir bütünün parçaları, ögeleri arasında, karşılıklı bağlantı ve uyum bulunması hâlidir. Doğruluk ise bir düşüncenin, önermenin ya da iddianın, gerçeklikle uyuşmasıdır.

          İnsanın yaptığı her işin bir felsefesi olması iyidir. Saygın bir kişi yaptıklarıyla tutarlıdır. İki bedevi çölde çadırda konuşuyor. Birisi diyor ki; “dünya daha da ısınıp çölleşecekmiş,” diğeri de; “oh, ne güzel,” diyor. Tutarlılık var. Bir otoparkın kapısında “Otopark ücretlidir. Üye olmayan: 2,5 liradır. Üye kartını gösteriniz. Üye olmayan giremez.” Tutarsızlık var.

            Saygın kişi konuşma ve davranışlarında tutarlı olduğu gibi, düşünceleri, konuşması, önermeleri ve davranışlarını gerçeklikle uyuşması da gerekir.

     4-Kılık kıyafet ve görüntüsüne dikkat etmek

           Kılık kıyafet ve görüntümüzün düzgün oluşu yapılan araştırmalara göre insanlar üzerinde olumlu etki bırakır ve bizim saygın bir kişi olmamıza katkı sunar. Öyle ki, insanlar üzerinde %58 gibi olumlu bir iz bırakır.

     5- Alanının en iyisi olmak

      Bir kişi saygın biri olmak istiyorsa, alanının uzmanı olması onun lehine bir olaydır. Uzmanlık insana kariyer kazandırır, İlginin yoğunlaşmasını ve üzerinde toplanmasını sağlar. Aranılan eleman olur. Bir alanda uzmanlaşmakta yarar var. Konuya teferruatlıca hâkim olunmalıdır.

      6- Samimi ve gönülden konuşmak

        İçten davranışlar insanlar üzerinde daima olumlu etki bırakmıştır. Saygın insanlar mesleğini gönülden icra eder. Davranışlarında ve konuşmalarında asla yapmacık değildir.

      7-Önyargıyı dış kapıdan bile içeri almamak    

        Önyargılar gelişmenin ve saygınlığın önünde en büyük engeldir. Maalesef atomu bile parçaladık ama önyargıları parçalayamadık. Her konuya şartlı bakmak iyi değildir. Şartlı bakanlar çok yanılırlar. Çünkü (statik) durağandırlar.

        8- Suya sabuna dokunabilmek  

         Şiş yanmasın, kebap yanmasın diyerek hayatta risk almayanlar saygın olmayı asla hak etmiyorlar.

        9- Karakter sahibi olmak 

         Şahsiyetli kişilikli insan karakter sahibidir. Saygın insan karaktersiz olamaz. Edebi ve ahlakı olandır.

         10- Planlı olmak         

Plansız dağınık ne yaptığını bilmeyenler de saygın biri olamaz. İlerisi için program yapmak elzemdir.                          Şemsettin ÖZKAN                                                                                      23.11.2019 KONYA  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.