OYUN BİTTİKTEN SONRA ŞAH VE PİYON AYNI KUTUYA GİRER

(Toplumsal İlişkiler 913)

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَاُنْثٰى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَـبَٓائِلَ لِتَعَارَفُواؕ اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّٰهِ اَتْقٰيكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ عَلٖيمٌ خَبٖيرٌ
Ey insanlar! Gerçekten Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık ve birbirinizle tanışıp rahat, huzur ve kardeşlik içinde bir hayatı yaşamak için iyilikte, güzellikte yarışasınız diye sizi ırklara, boylara ayırdık. Hepiniz Âdem ve Havvâ adındaki bir anne babanın çocuklarısınız. Dolayısıyla, herhangi bir ırkın veya sınıfın diğerine üstünlüğü söz konusu olamaz. Gerçek şu ki, Allah katında en üstün, en değerli olanınız, takva bakımından en ileride olanınızdır. Irk, renk, zenginlik, güzellik, makâm, şöhret, güç gibi özellikler, İslâm’a göre asla üstünlük ölçüsü değildir. İlâhî değer ölçülerine göre en kıymetli, en saygıdeğer insan; ahlâkî erdemler bakımından en önde olan insandır. Ey insanlar! İyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin, üstün-aşağı gibi bütün değer ölçülerinizi Allah’ın kitabından almalısınız! Çünkü Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdâr olandır.” (Hucurat/13)

İnsan şunu asla unutmamalıdır, evet birbirimizden bazı farklı olduğumuz yönler var. Kimimiz zengindir, kimimiz fakir. Kimimiz güzeldir kimimiz çirkin. Kimimiz sağlıklıdır, kimimiz hasta. Lakin bu asla biribirimize üstünlük taslama özgürlüğü vermez. Tam tersine daha olgun davranışlar sergilememiz, medeni olmamız, adaba, edebe uygun davranmamız gerekir.

Bir İtalyan atasözü der ki; “oyun bittikten sonra şah ve piyon aynı kutuya girer.”Toprağın altına girince hepimiz aynı sonu yaşamıyor muyuz? Kimse Allah katında üstünlük taslama hakkına sahip mi? Hayır. İnsanoğlu, bu dünyadan göçüp giderken, bir çorabını bile götüremezken, onu sarıp sarmalayıp bir kefene koyarlarken, hâlâ bu böbürlenmesi de neyin necisi?

Yüce Yaratıcı’nın bu dünyada bize verdiği ufak tefek farklılıkların her biri, insan için, birer imtihan vesilesi değil midir? Zengin zenginliğiyle, fakir fakirliğiyle, sağlıklı, hasta, güzel, çirkin, zeki vs. Herkes kendi bulunduğu konumlara göre, sınavlara tabi tutulup, değerlendirilmiyor mu? Kimsenin kimseye hava atıp, böbürlenmesine gerek yok. Çünkü bulunduğun o hal, ya da rol, sana bizatihi yüce Rabbin tarafından biçilmiştir. Hangimizin daha güzel davranışlarda bulunacağımızı denemek, ya da bir başka ifadeyle imtihan etmek için.

Şemsettin ÖZKAN

25.12.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.