ÖYLE BİR YERDEYİM Kİ NE KALMAK MÜMKÜN NE DE GİTMEK

(Toplumsal İlişkiler 566)


وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُؕ اِدْفَعْ بِالَّتٖي هِيَ اَحْسَنُ فَاِذَا الَّذٖي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَاَنَّهُ وَلِيٌّ حَمٖيمٌ
“Her insan yaratılıştan bilmeli ki, iyilik ile kötülük asla bir olmaz. O hâlde, ey Müslüman! Sana kin besleyen insanlara sen kin duyma; aksine, onlara şefkat ve merhametle yaklaş; sana kötülük yapana iyilikle karşılık ver; gönül incitmeden, rencide etmeden, tatlı dille ve yapıcı bir üslupla, yani en güzel şekilde kötülükleri bertaraf et; işte o zaman, aranızda kin ve düşmanlık bulunan kişinin sanki birdenbire sımsıcak bir dosta dönüştüğünü göreceksin.” (Fussilet/34)

Hz. Mevlana’nın; “ öyle bir yerdeyim ki ne kalmak mümkün ne de gitmek mümkün?” dediği zamanlar insanın bazen bir konuda kararsız kaldığı durumlardır.

Şükrü Erbaş “bir kapı önündeyim girsem suç gitsem ayaz” dediği anlarda insan bir kaotik hal yaşar. Hayatımızda o kadar çok ikilem var ki, kararsızlıklar içinde bocalıyoruz. Bunu basit sade bir hayat yaşayamamamıza bağlıyorum. Hayatımızı karmakarışık bir hale getirmişiz. Anlayacağınız sadece devlet işleri değil, hayatımız bürokrasi olmuş. Hangi taşı kaldırsam altından teferruat çıkıyor. Teknoloji ilerleyince of be hayat varmış. Şununla bununla uzun ince uğraşmayacağız demiştik ama işimiz, uğraştığımız yığınla nur topu gibi yeni angaryalar çıktı.

Adamın etrafı kalabalık ama içi tenha. Dost olabileceği kimsecikleri yok. Adam nasıl sevdiyse öyle kalabilmeli deriz. Çünkü değişmek mevsimlere özgüdür onlara yakışır. Biz insanlara değil. Ama bir tramvay durağından öbürüne gidinceye kadar sevgisini yitirenler var. Öyle olunca da ‘sevgilinin kapısından girsem suç, gitsem ayaz,’ diyenler var.

En iyisi yukarıda söz konusu ettiğimiz ayete kulak vermek kararsızlık anlarında tüm kötülükleri iyilikle savmak. “İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.”

Şemsettin ÖZKAN

04.01.2022 KONYAALTI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.