İNSAN ULAŞAMADIĞI HER ŞEYİN DELİSİ ULAŞTIĞI HER ŞEYİN NANKÖRÜDÜR

(Toplumsal İlişkiler 565)


وَلَئِنْ اَذَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنَّا رَحْمَةً ثُمَّ نَزَعْنَاهَا مِنْهُۚ اِنَّهُ لَيَؤُ۫سٌ كَفُورٌ
Eğer insanoğluna katımızdan zenginlik, sağlık, güzellik, bolluk, bereket, huzur gibi nîmetler vererek bir rahmet tattırdıktan sonra onu elinden çekip geri alsak, bunun bir imtihân olduğunu göz ardı ederek hemen ümitsizliğe düşer, nankörlük etmeye başlar. 
Sahip olduğu her şeyin kendisine Allah tarafından bağışlanan gelip geçici nîmetler olduğunu idrâk edemediği için, onları kaybettiği anda müthiş bir sarsıntı geçirir, yaşama ümidini tamamen kaybeder.” (Hud/9)

İnsan için yapılan birçok tanımda ya da bir film konusunda kötü karakterlerin birçoğunda görülen iki korkunç kusur; hırs ve nankörlük değil midir değerli dostlar?

Pablo Nerudo; “insan ulaşamadığı her şeyin ‘deli’si ulaştığı her şeyin de ‘nankör’üdür” derken, dikkatlerimizi bu iki kötü huya çekmektedir. İnsan bir şeye ulaşmak için gerçekten çok hırslıdır. Onu elde edebilmek için yapamayacağı delilik yoktur. Hırsından adeta kendini yer bitirir. Hatta öyle bir anına gelir ki her şeyi mübah görür. Çok tehlikelidir insanın bu ruh hali. Sınırsızdır, hudutsuzdur. Denizden babası bile çıksa yer.

Evet yoksuluk pek çok şeyin olmayışı ama açgözlülük hırslılık hali insanda hiçbir şeyin olmama hali değil midir? Gözü kararmış veya gözü dönmüş, kendisinden herşey beklenebilen birinin şöyle şeklini şemailini bir göz önüne getirin bakalım.

Hırsı sadece yeni buluş ve icatlar ve insanlığın faydasına kullanacaklar için yararlı görüyorum. Bu kontrollü hırstır. Böyle delilere laf yok. Sorun hırsın kontrolden çıkmasıyla başlıyor.

Nankör insana gelince; o herşeyin fiyatını en iyi bilen olmasına rağmen, hiçbir şeyin kıymetini hakkıyla takdir edemeyen kişidir. Nimetlere ulaşmıştır ulaşmasına ama bir türlü hakkını veremiyor hala kemküm ediyordur. Karakteri menfaatine göre şekilleniyordur.

Nankörler sevgiye mezar kazanlar olarak bilinirler. Onlarda sevgiden eser bulamazsın. İnsan günlük hayatında bu mezar kazıcılarla karşılaştıkça, bu nankörler bir ordu gibi üstüne geldikçe, iyilik yapmaktan korkar hale gelir.

Son olarak şunu hatırlatalım değerli dostlar! Hayatta ne olursanız olun, ne isterseniz olun, ama size gösterilen iyi niyetin asla nankörü olmayın. Size yapılan küçücük bir iyiliği dahi unutmayın. Asla nankör kedi olmayın.

Şemsettin ÖZKAN

03.01.2022 KONYAALTI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.