KÖTÜ DÜŞÜNCELER ZİHİNDE BEDENDE VE RUHTA HASTALIK YARATIR İYİMSER OLMAYI ÖĞREN

(Toplumsal İlişkiler 644)

اِنَّمَا السَّبٖيلُ عَلَى الَّذٖينَ يَظْلِمُونَ النَّاسَ وَيَبْغُونَ فِي الْاَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّؕ اُو۬لٰٓئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ اَلٖيمٌ
Ceza ve kınamayı hak edenler, sadece insanlara zulmeden ve hak hukuk tanımayıp yeryüzünde bozgunculuk çıkaran kimselerdir. İşte onları, can yakıcı bir azap bekliyor!” (Şura/42)

Bir kızılderili atasözü der ki; “kötü düşünceler zihinde bedende ve ruhta hastalık yaratır. İyimser olmayı öğren.” Gerçekten de öyle değil midir dostlar? Kötü düşünceler insanın beynine bir kere girmeye görsün, bağdaş kurar ve bir daha da öyle kolay kolay çıkmaz. Resmen insanın içine yerleşir ve orada yuva yapar.

Böylesine insana adeta sülük gibi yapışan bu duygular insanı yer bitirir. Duvarı nem, insanı gam yıkar diyen atalarımız insanı içten içe tüketen kederin, elemin temellerinde de yatan ana fikrin kötü düşünceler olduğuna işaret ediyor. Tabi ki zulüm kimden geliyorsa onun bu konuda olaylara dahline.

Kötü düşünceler insanı dört bir koldan kuşatırken ölümcül darbelerini üç ana merkeze vuruyor;

1-Zihine

2-Bedene

3-Ruha.

Patolojik bozulma önce zihinde başlıyor. Kötü düşünceler zihni yerle yeksan edince insanda ilk sarsıntılar, fay kırıklıkları oluşuyor. İnsan kendini hasta değilken, hasta hissetmeye başlıyor.

Ruhsal çöküntüyle devam eden kötü düşünce depremi insanı içten vuruyor. Stres, depresyon, kaygı bozuklukları vb. gibi daha birçok psikolojik hastalıklara hiddet, öfke, şiddet gibi ruhsal bozukluklara davetiye çıkarıyor.

Son vuruşunu insan bedenine yapıyor. İnsan üzerinde örneğin mide kasılmalarına veya vücudun bir yerinin ağrımasına yol açıyor.

Peki çözüm nedir? Kızılderili atasözü bize iyimser olmayı salık veriyor. Olumlu pozitif davranışlar sergilemeyi öneriyor. Çok mu zor?

Şemsettin ÖZKAN

26.03.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.