HER NİMETTE BİR GAM HER GAMDA DA BİR NİMET VARDIR

(Toplumsal İlişkiler 649)

فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًۙ
اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًؕ
Muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık da vardır.” (İnşirah/5)
Evet zorlukla beraber bir kolaylık da vardır.” (İnşirah/6)

Siyah beyaz, gece gündüz, erkek dişi, gökyüzü yeryüzü, sabah akşam, zorluk kolaylık. Say say bitiremezsiniz. Hep birbirine zıt kavramlar diye biliriz değil mi? Halbuki onların arasında öyle bir uyum var ki dilinizi ısırırsınız. Şaşırıp kalırsınız. Öylesine senkronize bir hareket ki, adeta şapkanızı çıkarırsınız.

Hz. Mevlana der ki; “her nimette bir gam, her gamda da bir nimet vardır.” İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır. Ne kadar çaba sarfettiyse karşılığında da o olacaktır. Elde edilen tüm nimetlerde bir emek olacaktır. Bu emeklerde gam keder üzüntü elbette olacaktır. Sıkıntı olmadan olmaz.

Yararlanmamız için Rabbimizin bize verdikleri her şey nimet değil midir? Bu nimetler elde edilirken kimi zaman o kadar çok efor sarfediyoruz ki, yoruluyoruz, terliyoruz ve birtakım elemlere düçar oluyoruz. Hayatın kaçınılmaz gerçekleri bunlar.

Bir de olaya tersinden bakarsak her gamın, kederin içinde de bir nimet yok mudur? Elbette vardır. Kederimiz gamımız boşuna mıdır? Hayır. Onda da bir nimet vardır. Dert ve gam sahibi olmak mülk sahibi olmaktan da üstündür. Böyle bir nimete sahip olmayı basit görmeyin lütfen. Zira Allah firavuna mal mülk verdi ama dert ve gam vermedi. Derdinizi de sevin.

Firavun anlayacağınız yönetimi, iktidarı, gücü ve mülkü sembolize ediyor. Musa Peygamber de bunlardan firavun II. Ramses’le uğraştı durdu. Ama firavun imana gelmedi. Mülküne yönetimine güvendi. Ta ki Kızıldeniz’de tam da boğulmak üzereyken “Musa’nın Rabbine inandım” dedi ama artık çok geçti. Çünkü iman yeis halinde son nefeste olmaması gerekiyordu. Çünkü cehennemdeki makamı gösterilmiş ölüyordu. Artık hava atmanın caka satmanın bir faydası yoktu. İman böyle bir durumda makbul değildi. Mülkü bir işe yaramıyordu. Kapitalizmin kulu kölesi olanlar Firavun’a baksınlar malı, mülkü, idaresi bir işe yaramıyor çünkü onun iman etme Allah’a kul olma gibi bir derdi yok. Mülk mü değerliydi yoksa dert mi?

Şemsettin ÖZKAN

31.03.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.