GÜLÜŞÜNE YAĞMUR DAMLASI ÇARPSA ŞİİR OLUR

(Toplumsal İlişkiler 651)

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
O’nun tek bir rab ve ilah oluşunun yani ilim, kudret ve merhametinin delillerinden biri de, size kendi cinsinizden, yani sizin gibi birer insan olan karşı cinsten, yanlarında huzur ve mutluluk bulabileceğiniz eşler yaratması ve aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesidir. Hiç kuşkusuz bunda, düşünen insanlar için nice dersler, nice ibretler vardır.” (Rum/21)

Sevgiliye aşığın dillendirdiği en güzel mısralardan biri de İsmet Özel ya da Cemal Süreya’ya atfedilen şu dizelerdir belki; “Gülüşüne yağmur damlası çarpsa şiir olur

Bunu bir ben bilirim bir de gökyüzü.”

Mark Twain “erkekler kadınsız ne olurdu? Kıt efendim çok kıt” demesi kadın erkek birlikteliğinin olmazsa olmazı olduğunu çok net bir biçimde ifade etmesi değilde nedir? Erkek kadınsız kadında erkeksiz olması Allah’ın yarattığı doğaya aykırıdır. Bir elmanın yarısı gibidirler onlar. Biri olmadan diğeri olabilir mi? Yüce Yaratan’ın varlığının delillerinden biride onlar birbirine kaynaşıp huzur bulsunlar diye onları yaratması değil midir?

Yukarıda geçen ayetin “yanlarında huzur ve mutluluk bulabileceğiniz” şeklinde çevirdiğimiz kısmı eşlerin yaratılış amacını açıklamakta, dolayısıyla insanın eşini kendisiyle huzur ve mutluluk bulacağı varlık olarak görmesini telkin etmektedir. Şu halde aile hayatında mutluluğun ön şartı eşlerin böyle bir bakış açısına sahip olmalarıdır.

Sevgi ve şefkat duyguları” şeklinde tercüme ettiğimiz meveddet ve rahmet kelimeleriyle ilgili olarak tefsirlerde değişik yorumlar yapılmıştır; bunların ortak noktası şudur: “Eş olma” hissinin ve olgusunun, kan hısımlığına dayalı olmaksızın hatta çoğu defa yakın zamana kadar birbirlerini tanımayan iki ayrı cinsi çok güçlü psikolojik ve biyolojik bağlarla birbirine bağlaması, bunun üzerine insana yaraşır bir üreme ve yaşama biçiminin yani temelinde iffet anlayışı bulunan, karşılıklı güven, sevgi ve esirgeme duygularıyla geliştirilen aile kurumunun bina edilebilmesi, yüce Allah’ın insanlığa en büyük lutuflarındandır. Âyette ifade buyurulduğu üzere iyi düşünen kimseler için bundan çıkarılacak önemli dersler vardır.


 Şemsettin ÖZKAN

01.04.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr (Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 303)

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.