DÜŞÜNDÜĞÜNÜ SÖYLE SÖYLEDİĞİNİ YAP YAPTIĞININ ARKASINDA DUR AMA SAKIN SÖZÜNÜN ALTINDA EZİLME

(Toplumsal İlişkiler 1067)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ
كَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللّٰهِ اَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ
Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?” (Saf/2)
Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir.” (Saf/3)

Hz. Mevlana; “düşündüğünü söyle söylediğini yap yaptığının arkasında dur ama sakın sözünün altında ezilme” derken bir şeylerin yanlış gittiğini anlatır sanki bize. Tamam şöyle şöyle düşünüyorum diyoruz, o söylemimizi de hayata geçiriyoruz ama yaptıklarımızın arkasında durmayarak, verdiğimiz sözleri tutmayarak o sözlerin altında bir silindirin ezmesi gibi ezilmiyor muyuz?

İnsanın bir duruşu tavrı, tutumu olmalı değil midir? Cahit Zarifoğlu; “bir duruşu olmalı insanın bir bakışı bir anlayışı bir aşkı ve bir davası olmalı” derken, anlatmak istediği de tam olarak budur. Karakter şahsiyet sahibi olmak, insanlık onurudur bizim için anlayanlara.

Sözlerimiz ve davranışlarımız paralellik arzetmeli. Söz verilince tutulmalı ki, tutarlılık yaşam biçimimiz olsun. Söz ve tutumlarımız arasında kopukluk olursa doğru düzgün bir karakterimiz oluşabilir mi?

İlkelerimiz olmalı bizi başkalarından ayıran. Hayat felsefemiz olmalı bize yol çizen. Böyle olursa insan ancak yaptığının arkasında durabilir ve sözlerinin altında ezilmez.

Şemsettin ÖZKAN

29.05.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.