(Toplumsal İlişkiler 738)
وَمَا هٰذِهِ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَٓا اِلَّا لَهْوٌ وَلَعِبٌؕ وَاِنَّ الدَّارَ الْاٰخِرَةَ لَهِيَ الْحَيَوَانُۘ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ
“Bu dünya hayatının zevk ve eğlenceleri, aldatıcı bir oyalanmadan ve gelip geçici eğlenceden başka bir şey değildir; oysa özenip imrenmeye değer gerçek hayat, sadece âhiret yurdudur; keşke bunu bilselerdi! Aslında onlar, insanlığa gönderilen Peygamberler sayesinde, hakîkatin ne olduğunu pekâlâ bilirler.” (Ankebut/64)
Dünyanın ahiretin bir tarlası olduğunu bize sevgili Peygamberimiz öğretmemiş miydi? Bu tarlaya ne ektiysek ahirette de onu biçmeyecek miydik?
A.Cahit Zarifoğlu; “burası dünya ne çok kıymetlendirdik. Oysa bir tarla idi, ekip biçip gidecektik” demekle dünyanın gelip geçiciliğini, değersizliğini ama bir o kadar da ahirettte iyi ve kötü davranışların karşılığının devşireleceğine vurgu yapar.
Dünyevileşmek, sekülerleşmek ya da vahşi kapitalizm ne derseniz deyin, asla bir Müslüman için tavsiye edilecek bir durum değildir. Zira ayet ve hadisler bizi böyle olmaktan şiddetle men ediyor. Zarifoğlu buna atıf yapıyor.
Dünya iki kapılı bir han gibidir. Bir kapıdan girersiniz öbür kapıdan çıkarsınız. Hepsi bu. Bir ezanla başlayan dünya serüveni bir salayla sona eriverir. Anlayamazsınız bile yaşadım mı öldüm mü deyiverirsiniz, şarkıdaki nakarat gibi.
Yaşadığımız şu hayat görüntüden ibaret. Bu görüntü bir gün kayboluverir. 1996 Konya mahreçli “Geçit Resmi” adlı şiirimizde gelip geçici hayatımızın panaroması çizilir:
Gökler çullanıverir de yeryüzüne
Nefesim çıkar iğne deliğinden
Bağdaş kuruverir de hüzün gönlüme
Ölüler geçit resmi yapar geceden
Sonra ışık kaybolur gözlerimden
Karanlıklar olur benim yoldaşım
Tabut yürür korkarım da ölümümden
Yağmurlarla ağlar musalla taşım.
Şemsettin ÖZKAN
30.06.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-Şemsettin ÖZKAN, Aşk Tutulması Şiirlerim (henüz basılmamış şiir kitabımdan alıntı)