(Toplumsal İlişkiler 797)
وَالَّذٖينَ تَبَوَّؤُ الدَّارَ وَالْاٖيمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ اِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فٖي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِمَّٓا اُو۫تُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلٰٓى اَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌؕ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهٖ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَۚ
“Medine’nin iman etmiş insanları Medine’ye gelen göçmenleri sever. Allah’ın göçmenlere ayırdığı paydan Medine’nin yerli halkı rahatsızlık duymaz. Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile göçmenleri kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa; işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Haşr/9)
Tolstoy’un;“bir insan acı duyarsa canlıdır. Bir başkasının acısını duyarsa insandır” sözü insanı diğer canlılardan ayıran özelliğini dile getirmesi bakımından çok ama çok önemlidir.
İnsan olabilmek kolay bir iş değil. Cahit Zarifoğlu “geceyi boşverin, hepinize iyi insanlar diliyorum” sözü de yine aynı şeyi anlatır yani insan olmanın ne kadar önemli bir vasıf olduğunu.
İnsan olarak doğmaktan ziyade insan olarak kalabilmek büyük bir meziyet.
İnsanın değeri sözlerinden değil, yaptıklarından ölçülür. Diğergamlı olması insan olmasının da kriteridir. ‘Günümüzde insanlık o kadar ilerledi ki, artık gözükmüyor’ sözü, her geçen gün biraz daha bit pazarına düştüğümüzün bir göstergesidir. İnsanlığımız tabiri caizse yerlerde sürünüyor.
Ne paraya çevrilmiyorsa onun peşinde olmalı değil miyiz değerli dostlar? Maalesef bugün de insanlık, para karşısında değer kaybetmiş bulunuyor. Ta eski devirlerden Diyojen’in mum yakıp insan araması boşuna değilmiş meğer. Arada bir insanın aynaya bakması gerekiyor işte. Öyle güzel miyim, yakışıklı mıyım falan filan diye değil, insan mıyım diye.
Şemsettin ÖZKAN
31.08.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com