ÜSTÜ MEKKE ALTI PARİS

(Toplumsal İlişkiler 1547)

يَا بَنٖٓي اٰدَمَ قَدْ اَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاساً يُوَارٖي سَوْاٰتِكُمْ وَرٖيشاً وَلِبَاسُ التَّقْوٰى ذٰلِكَ خَيْرٌؕ ذٰلِكَ مِنْ اٰيَاتِ اللّٰهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ 
“Ey Ademoğulları! Biz sizin çirkin yerlerinizi (ön ve arka avretlerinizi ve görüldüğünde şehveti ve fitneyi tahrik eden vücut bölgelerinizi) örtecek bir elbise ve (ayrıca) size süs ve saygınlık kazandıracak bir giyim (imkânları ve arzuları) indirip (var ettik). Takva elbisesi (takınmış olarak, imani bir şuur ve ahlâki bir huzurla donanıp kuşanmak) ise, elbette bu daha hayırlı (Allah’ın rızasına daha yakın)dır. İşte bunlar (edepli ve erdemli örtünme emirleri), Allah’ın ayetlerindendir. Umulur ki, tezekkür ederler (araştırıp, akıllarını ve vicdanlarını çalıştırıp, ibret ve hikmet öğrenirler ve Allah’ın tesettür emrini yerine getirirler diye gönderilmiştir).” (Araf/26)

Mehmet Şimşekler hocanın başörtüsü olduğu halde açık tabir ettiği kadınlar için kullandığı şu cümleye bir bakar mısınız? “Üstü Mekke altı Paris”.

           İlahi hocam müthiş tasvir etmişsiniz. Tebessüm ettirdiniz bizi. Ama cuk oturmuş, başını sıkı sıkıya kapattığı halde diğer yanları açık gibi olan vücudunun bütün hatlarını belli edenler için kullandığınız bu cümle. Yalan değil hocam.

        Ebu Hüreyre (r.a) den rivayet edilen bir hadiste sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

“Ateşlik iki sınıf insan ki ben onları henüz görmedim. Yanlarında sığır kuyruğu gibi kamçılar olup insanları onlarla döven topluluk ve biri de bir takım kadınlar topluluğudur ki bunlar giyinik, çıplaktırlar. Görenleri yoldan saptıran ve kendileri de haktan sapanlardır. Başları bir tarafa sarkan deve hörgücü gibi olacaktır. Bunlar cennete giremiyecekler. Kokusu şu kadar, şu kadar yürüme mesafesinden alındığı halde, bunlar cennetin kokusunu da bulup alamayacaklardır.”                                (Müslim-sahih bab: libas ve’l- zineh hadis nr.3971) 

        Bir başka hadiste de; “Ümmetimin son dönemlerinde bir takım adamlar olacaktır. Erkekler gibi eğerlerin (bineklerin) üzerine binip cami kapılarına ineceklerdir. Hanımları ise giyinik uryandır, (giyinik çıplaktır), başları üzerinde arık deve hörgücü gibisi vardır. Onlara lanet edin. Zira onlar lanet olunmuşlardır”  buyrulması, yine üstü Mekke altı Paris olanlara göndermedir.   (Ahmet b.Hanbel-müsned nr.6786, Ibn-i Hibban sahih nr:5655-7347) 

       Müslüman bir kadın tesettür ve moda konusunda çok ama çok dikkatli olmak zorundadır. Müslüman kadın tesettür konusunda hassas olmalıdır. Tesettürün tahrif içeriğinin boşaltılmaya çalışıldığı günümüzde, “İslam’ın tesettür emri, kadına verilen bir sıkıntı değil bilakis Müslüman kadına verilen bir paye, rütbe, yüksek bir makamın dıştan görünen şeklidir aslında. Ne yazık ki ki son zamanlarda tesettürün sadece başın görünmemesi, saçların görünmemesi algısına yol açmıştır.

       Tesettürün moda ile beraber maalesef bir kazanç kapısına dönüştürülmesi İslam’ın tesettür emri ile amaçladığı temel prensibin ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde tesettür modanın Müslüman kadınların arasında yırtılma tesettürün dejenere olmasına neden oluyor. Çünkü bu moda çerçevesinde giyinen kadınların bedenlerini setretmekten (örtmekten) ziyade daha çok çekici ve alımlı olarak ortaya çıkabiliyorlar. Hadiste ifade edildiği gibi, “giyinik çıplaklar” tabirine birebir uymaktadırlar.                                                                    

      Bu yüzden Müslüman bir kadın tesettür konusunda hassas olmalı ve buna uygun kıyafetler biçimlendirip, ona göre kendine bir çekidüzen vermelidir. 

Şemsettin ÖZKAN
20.09.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-sorularlaislamiyet.com
5-1000kitap.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.