GERÇEK AŞIKLAR NE KADAR UZAK DURMAYA ÇALIŞSALAR DA SONUNDA YİNE BİRLİKTE YANARLAR

 (Toplumsal İlişkiler 1521)

فَجَعَلْنَاهُنَّ اَبْكَاراً“ve onları bâkir/bâkire olarak var edeceğiz.”(Vakıa/36)  
عُـرُباً اَتْـرَاباً “Eşlerine âşık ve onlarla yaşıt.” (Vakıa/37)

Asıl mevzu nedir biliyor musunuz? Gerek insanların, gerekse evlenip yuva kuranların, birlikte yanyana yürümeleri gerektiği halde, bir türlü bunu beceremeyip, yoksun oluşlarıdır. Ya biri öndedir, ya da diğeri geri kalmıştır.

             Bir türlü ortak hayal kuramamalarıdır. İlla biri diğerine üstünlük kurma çabasındadır. Bu ise evliliği eğlenceli, sevdirici  oluşundan uzaklaştırmaktadır. 

             Dilan Bozdemir; “gerçek aşıklar, ne kadar uzak durmaya çalışsalar da, sonunda yine birlikte yanarlar” derken, aşkın nasıl olması gerektiğine vurgu yapmaktadır. İşte olması gereken tutum ve davranış bu olmalıdır. Çünkü her şey, birlikte güzeldir. Sen ben olmak, ben sen olmaktır aşk. Yani beraber yanmaktır aşk. 

              Aşk, susmaktır, için yansa da. Aşk, bağırmadan, çağırmadan, ele duyurmadan susmaktır öylece. Aşk, yangın varsa ciğerinde, o yangına su döktürmemektir, iyice yanıp kül olmaktır aşk..                                                                                                                             

                   İbrahim Sadri’nin “Ve Aşk” kitabında; “E nihayetinde aşk; sevgilinin ateşinde yanmaktır. Işığa bırakıp yorgun bedenini kül olmaktır. Sevgilinin ışığında yok etmektir kendi varlığını… Aşk ışığa gönlünü ve hayatını vermektir. Aşk, yanmaktır. Yanmanın en güzelidir.”

             “Doğuda Aşk Böyle Yazılır” kitabında Fatih Duman, şöyle der: “Aşk bana gizliden bir ses verdi de ben kaybettiklerimi öğrendim.iltifat ve şöhret bana bir kanlı ok fırlattı ki kanıma bir başka kan karıştı sanki. Simdi bana gereken aramaktır. ister bir nazenin dilber yüzünde , ister bir dervişin sözünde, isterse bir ceylanin kara gözünde aramaktır ve dahi bulana kadar yanmaktır…”

              Kısacası hakiki aşk, aşık ve maşukun birlikte yanıp tutuştuğu aşktır. Zira aşk olmazsa meşk olmaz. 

Şemsettin ÖZKAN
25.08.2024 KONYA

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-1000kitap.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.