KAZA YAPMIŞ BİR ŞOFÖRÜN DEDİĞİ GİBİ Bİ ANDA ÇIKTI KARŞIMA

(Toplumsal İlişkiler 1271)

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَٓاءَ وَالْاَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلاًؕ ذٰلِكَ ظَنُّ الَّذٖينَ كَفَرُواۚ فَوَيْلٌ لِلَّذٖينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِؕ
“Biz göğü, yeri ve ikisi arasındakileri bâtıl olarak ve amaçsızca (boşuna) yaratmadık; (bunlar bir tesadüf eseri de değildir,) bu inkâr edenlerin kof zannıdır. (Her şey ve herkes bir hikmet ve hizmet için vardır.) Ateşe girecek inkârcıların vay haline (ki onları hak ettikleri şekilde azaplandıracağız)!” (Sad/27)

Şu hayatta tesadüf diye bir şey var mı? Olsa olsa tevafuk vardır diyebiliriz. Hiçbir şey sebepsiz değildir. Amaçsız boşuna yaratılmış bir varlığa da rastlayamazsınız.

          Oldum olası şu kamyon arkası yazılarına bayılıyorum. Ne güzel cümleler kuruyorlar öyle. Güler misiniz ağlar mısınız? Aman Allahım ne sözler! İşte bunlardan birinde şöyle yazıyor;

“kaza yapmış bir şoförün dediği gibi bi anda çıktı karşıma.”

           Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî bir terimdir. İki varlığın veya olayların belirli şartlar ve uyum karşılığında karşılaşmaları, bir araya gelmelerine tevâfuk deniliyor. Rastlantı yani tesadüf ile tevâfuk birbirine benzer kelimeler değildir. Bu iki kelimeyi birbiriyle karıştırmayınız. Kelimenin doğru yazılışı ve okunuşu “tevâfuk”tur. Tevavuk veya tefavuk olarak okunması veya  yazılması yanlıştır.

         Evrende rastlantı, tesadüf diye birşey yoktur, ancak olsa olsa, tevâfuk vardır. Tevâfuk, Hakk’ın iradesiyle denk gelmektir. Ve bu denk gelişten sonra her şey değişir, benlik değişir, dünya değişir. Toprağın kokusu, suyun tadı havanın kokusu hasılı herşey değişir.

         Karşımıza çıkan hiçbir kimse, öylesine tesadüf sonucu yolumuzu kesmez. Hayatımızı değiştirecek mutlak bir dersi vardır dağarcığında. Bunun ne zaman, ne şekilde olacağını önceden kestirmemiz mümkün değil. Çünkü hayat öyle üstünkörü tahmin edilemeyecek kadar kompleks bir süreçtir.

Şemsettin ÖZKAN

19.12.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.