KONFÜÇYÜS’E; “ÖLÜM HAKKINDA SORABİLİR MİYİM?” DEDİ Kİ HAYATI ANLAMAZKEN NASIL ANLARSIN ÖLÜMÜ?

(Toplumsal İlişkiler 1265)

وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ ف۪ي سَب۪يلِ اللّٰهِ اَمْوَاتٌۜ بَلْ اَحْيَٓاءٌ وَلٰكِنْ لَا تَشْعُرُونَ
Ey iman edenler! Allah yolunda canlarını fedâ edenleri, sıradan ölüler gibi ölü olarak nitelendirmeyin! Hayır, aslında onlar, sizin bilmediğiniz bir biçimde, hem de sonsuz nîmetler içinde yaşıyorlar fakat siz farkında değilsiniz. Onlar kurtuluşa erdiler, siz asıl kendi imtihânınızı düşünün:” (Bakara/154)

Şu geçici dünyanın tek gerçeği veya yalan olmayanı ölüm olduğu halde hâlâ bir türlü anlamaz ya da anlamak istemez insanoğlu. O kadar sekülerleşir (dünyevileşir) ki, mezarcı bile kazdığı o mezara bir gün kendisinin de gireceğini unutur öylece kazar durur işte.  

             Konfüçyüs’e demiş ki biri; “ölüm hakkında sorabilir miyim?” Demiş ki; “hayatı anlamazken nasıl anlarsın ölümü?” Ne kadar güzel bir cevap değil mi dostlar? Eğer bir gün insan hayatın anlamını çözerse ölümü de anlamış olacaktır.

  “O Allah ki, hanginiz daha güzel işler yapacak diye sizi imtihân etmek için ölümü ve her iki âlemde hayatı yaratmıştır.Gerçekten 

O, sınırsız izzet ve kudret sahibidir, bununla birlikte, çok ama çok merhametlidir.” (Mülk/2) Bu ayet bize ölüm ve hayatın birlikte olduğunu hangimizin güzel işler yaptığının tesbiti bağlamında bize ölüm ve hayat bahşedildiğini anlatır. Hayat iman ve cihattan ibaret, bu alnımızın yazısı. Hayat ölmektir, ölmek de yeniden dirilmektir (ve’l ba’sü ba’de’l mevt) yani hayattır.

              Ölüyüz ama mezarda değiliz. Diriyiz ama hayatta değiliz. Bazı acılar sessiz sedasızdır ölüm gibi. Bazı tadlar da vardır ki velvelelidir, heyecan yüklüdür hayat gibi. Hz. Mevlana;

“diyorlar ki korkar mısın ölmekten? İnsan hiç korkar mı yalan bir ömrün ardından tadacağı tek gerçekten” derken hayat ve ölüm arasındaki ince ayrıntıyı da fısıldar bize.

           Erdem Beyazıt’ın “Ölüm Risalesi”nde dediği gibidir ölüm ve hayat;

…………………….

Toprak
Ölüme aç
Ölüme muhtaç
Hayat

Ölüm muhakkak
Ve ölüm mutlak
Tek kapısıdır ölümsüzlüğün

Ölümle tanıştıktan sonra anladım
Sadece bir kimlik belgesi olduğunu yaşamanın.

……………………….

              Ya yukarıda geçen ayette “Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyin hayır aslında onlar yaşıyorlar fakat siz farkında değilsiniz” uyarısına ne demeli? Ölüm yeni hayata taze bir başlangıç değil midir? Ölüm ve hayat et ve tırnak gibi içiçe geçmişlerdir. Hayat ölüm için, ölüm hayat için…

Şemsettin ÖZKAN

13.12.2023 İNEGÖL

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.