İNSANI BEDENEN AMELİYAT ETMEK İÇİN UYUTMAK, RUHEN AMELİYAT ETMEK İÇİN UYANDIRMAK GEREKİR

(Toplumsal İlişkiler 1148)

اَللّٰهُ يَتَوَفَّى الْاَنْفُسَ حٖينَ مَوْتِهَا وَالَّتٖي لَمْ تَمُتْ فٖي مَنَامِهَاۚ فَيُمْسِكُ الَّتٖي قَضٰى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْاُخْرٰٓى اِلٰٓى اَجَلٍ مُسَمًّىؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Allah, insanların ölümleri anında ruhlarını alarak ölümlerini gerçekleştirir. Ölmeyenin de uykularında ruhlarını alarak ölü gibi uyutur. Uykuları sırasında ölümlerine hükmettiği ruhları kudret elinde tutar, diğerlerini de belirli vâdeye kadar serbest bırakır. Gelişmeye devam eden, tefekkür-düşünme ağına sahip, faydalı sonuçlar elde edebilen toplumlar için, bunda Allah’ın sınırsız kudretini, kurduğu düzeni, yüce hikmetini gösteren âyetler, deliller var.” (Zümer/42)

Sosyal medya paylaşımlarında kime ait olduğu yazmayan bir cümleye rastlamıştım bundan dört sene önce. Şöyle yazıyordu: “İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak ruhen ameliyat etmek için de uyandırmak gerekir.”

             Gerçeği zaten böyle değil miydi? Fiziki olarak cerrahi müdahale gerektiren durumlarda narkozla hasta uyutulur. Bu işin doğasında bu var. Yoksa hasta diri diri bir taraflarının kesilip biçildiğini hissedecek, operasyon da yapılamayacak. Bu yüzden hasta uyutulmak zorundadır ve bu hal kaçınılmazdır.

             Gelin görün ki esas sorun, ruhen hasta olanlara bir müdahale yapılacaksa o da ruh hastalarını uyandırma eylemi ile yapılmasıdır. İçsel ameliyatlar zordur. Vücudun dışına uygulanan lokal ameliyatlar ruh ameliyatlarına göre daha kolaylıkla yapılır. Anlayacağınız ruhumuz da vücudumuz gibi kirleniyor, yaralanıyor, acıyor ıstırap çekiyor.

             O halde ne yapmalı? Hasetlik, fesatlık, çekiştirme gibi negatif bombardımanlarla kirlenen ruhu temizlemek gerekiyor. Temizliğin en iyisi bilinçli yapılan ibadetlerle olanıdır. Bir budist için meditasyon olabilir, ama bir Müslüman için; önce İslam’ın beş temeli olan günde beş vakit namazı ikame etmek, Ramazan ayında bir ay sağa sola sataşmadan tüm organlarla oruç tutmak, gösterişe kaçmadan sağ elinin verdiğini sol elinin görmediği zekatı vermek, hacca gidenlerin de evi değil, evin sahibini arayarak haccetmek ve Allah’ın bir oluş ve Hz. Muhammed’in (s.a.v) O’nun kulu ve elçisi olduğuna dair manifestoyu tüm kalbiyle tanıklık edip haykırarak ibadetlerini yapıp, bu arınmayı gerçekleştirebilirler. İbadetler sağlıklı yapılmak zorunda, rutin ve şeklen yapılan içi boşaltılmış anam babam usülü ibadetler ruhu asla diriltmezler. Aksine yanlış bir kurumsallaşmayla ruhu öldürürler de kişi ibadet ettiğini sanır. Halbuki şuursuzca tekrarlanan bir takım reflekslerden başka bir şey değildir. 

Şemsettin ÖZKAN

18.08.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.