IŞIK IŞIKTIR GÖRENE IŞIKTAN KÖRE NE

(Toplumsal İlişkiler 1115)

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثٖيراً مِنَ الْجِنِّ وَالْاِنْسِؗ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَاؗ وَلَهُمْ اَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَاؗ وَلَهُمْ اٰذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَاؕ اُو۬لٰٓئِكَ كَالْاَنْعَامِ بَلْ هُمْ اَضَلُّؕ اُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ
Andolsun, cinn ve insanlardan (küfre, kötülüğe ve nankörlüğe sapan) birçoğunu cehennemlik (olarak) yetiştirip (ve fırsat verip) çıkardık ki; onların kalpleri vardır, bununla (gerçeği) 
kavrayıp anlamazlar. Gözleri vardır, onlarla (ibret alarak) görüp bakmazlar. Kulakları vardır, bununla işitip (hakikati) duymazlar. Bunlar, hayvanlar gibidirler, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar, (yaratılış amacından ve ahiret hazırlığından) gafil olanlardır.” (Araf/179)

Nedir ışık? “Işık, bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra nesnelere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. Kendiliğinden ışık yayarak görülebilen cisimlere ise ışık kaynağı adı verilir. Işık, yaygın kullanımıyla görünür ışığı ifade etmektedir.” (aydinlatma.org)

Hz. Pir; “ışık ışıktır görene” derken, ışık olmazsa görme de yoktur demek ister. Bir ışık kaynağından bir hüzme gelmezse nasıl görürüz? Rü’yet dediğimiz görme eylemi şöyle gerçekleşir: Işık kaynağından veya cisimlerden yansıyan ışınlar saydam tabakada kırılarak geçer. Göz bebeğinden göze girer. Göz merceğinde kırılarak retina üzerine düşer. Retinada sarı leke üzerinde ters olarak görüntü oluşur.

Görmek istemeyenden daha kör bir kimse yoktur” diyen İbn-i Sina da insanın basireti kapanmışsa onu da aynı kategoride değerlendirilmesini anlatır bize. Işık nurdandır nur nardan, yanmazsa cisim ışık yardan değil midir? Böyle değilse insan kördür. O zaman ışıktan köre ne? Hz. Mevlana;

Işık ışıktır görene, ışıktan köre ne?” “Her gün bir yerden göçmek ne iyi Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan,donmadan akmak,ne hoş! Dünle beraber gitti cancağızım, Ne kadar söz varsa düne ait Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…“‏

Yüce Yaratan, sevdiği kuluna bu dünyanın fani olduğunu anlamayı, yüksek ilim vermeyi ve hatalarından dersler çıkarma fırsatını her daim verirmiş vermesine de insan acaba bunun ne kadar farkında? Işık ışıktır görene, ışıktan köre ne?

Şemsettin ÖZKAN

16.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-1000kitap.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.