ŞEYTANIN ADI BÜYÜ YAPMAYA YARAR YA SEN DE ALLAH’IN ADINI KULLANARAK MAL-MÜLK PARA ELDE EDİYORSUN

(Toplumsal İlişkiler 1112)

يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّ وَعْدَ اللّٰهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَاࣞ وَلَا يَغُرَّنَّكُمْ بِاللّٰهِ الْغَرُورُ
“Ey insanlar! Allah’ın yeniden dirilme vaadi haktır, gerçektir; öyleyse, sakın şu dünya hayatının sahte cazibesi sizi aldatıp Allah’a kulluktan alıkoymasın! Hele hele o aldatıcı şeytan ve dostları, Allah’ın ayetlerini çarpıtarak veya Rabb’inizin şefkat ve merhametine güvendirerek sizi Allah ile aldatmasın!” (Fatır/5)

Aslında her hile yapan, aldatandan korkmak gerek lakin en çok Allah ile aldatanından sakınmak gerek. İnsanı öyle faka bastırır ki böyleleri feleğini şaşırırsın. Ömür boyu bunların büyüsünden kurtulamazsın.

          Hz. Mevlana Mesnevi’sinde der ki; “şeytanın adı büyü yapmaya yarar ya sen de Allah’ın adını kullanarak mal-mülk para elde ediyorsun.” İşin en enterasan tarafı da bu tiplerin dini argümanları kullanarak çok büyük rantlar elde etmesi. Bu hal sadece bize özgü değil, dünyanın neresine giderseniz gidin, tüm inanç sistemlerinde bu tiplere rastlayabilirsiniz.

          Bütün mesele bu tipleri iyi analiz edebilmek, kanmamak ve muhakeme gücünü çalıştırabilmek. Bu tipler ayette;“ey insanlar! Şüphesiz Allah’ın verdiği söz gerçektir. O halde sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve sakın o aldatıcı (şeytan), sizi Allah adına aldatmasın” şeklinde vurgulandığı gibi, aslında esas aldanan, insanın bizzat kendisi olduğuna göre, kendimizi adamakıllı bir sorguya çekmemiz ve göz boyayıcı dini motifleri sıçrama taşı gibi kullanan, bu şovmen kılıklılara, çok ama çok dikkat etmemiz gerekiyor.

          Hz. Mevlana’nın sözünden anlaşılıyor ki, şeytanın büyüsünden ne farkı var? Aldatıcı şeytanın avenesi de, Allah adını istismar ederek, nice vurgunlar yapıyor, hem de etrafına topladığı kurbanlarının, ta gözlerinin içine bakarak, kalplerine fısıldayarak, kurdukları rant imparatorluğunun, en tepesinden kitleleri peşlerinden sürükleyip kandırarak…   

Şemsettin ÖZKAN

13.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.