NASILSIN DİYE SORMA BANA ÜLKEM GİBİYİM İŞTE BİR YANIM HÜZÜN BİR YANIM GÖZYAŞI BİR YANIM AĞIT BİR YANIMDA DA ÇARESİZLİK

(Toplumsal İlişkiler 963)

اِذَا زُلْزِلَتِ الْاَرْضُ زِلْزَالَهَاۙ
وَاَخْرَجَتِ الْاَرْضُ اَثْقَالَهَاۙ
وَقَالَ الْاِنْسَانُ مَا لَهَاۚ
Yeryüzü kendine has bir sarsıntıya uğratıldığı, içindekileri dışarıya çıkarıp attığı ve insan, “Ona ne oluyor?” dediği zaman,” (Zilzal/1,2,3)

Ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Deprem gerçeği ile yine yüz yüze kaldık. Ama bu 2023 Kahramanmaraş depremi on vilayetimizi birden etkiledi ve yüzyılın en yıkıcı depremleri listesinde başa oturuverdi.

Facebook’ta “Hüzün” adlı kullanıcı yaşadığımız acı günleri şu cümlelerle özetlerken üzülmemek elde değil;

Nasılsın diye sorma bana, ülkem gibiyim. İşte bir yanım hüzün, bir yanım gözyaşı, bir yanım ağıt, bir yanımda da çaresizlik.”

Deprem bölgesinden akın akın insanlar diğer şehirlerimize geliyorlar. Şahsen kendi yakınlarımdan da Malatya ve Kahramanmaraş şehirlerinden Konya’ya gelenler oldu. Bende bu vesileyle Bursa’dan doğup büyüdüğüm güzel şehrim Konya’ma geldim. Onların yeme, içme, giyinme, barınma ve ısınma gibi en doğal ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında güzel ülkemin güzel insanlarının canla başla çabaladığı gibi karınca kararınca gayret sarfediyoruz.

Hâlâ depremin etkisindeler. Bilhassa çocuklar daha çok etkilenmişe benziyorlar. Bir taraftan büyüklere yurtlarından kopup gelmek zor geliyor. Karar veremiyorlar ne yapacaklarına dair. Bu yüzden hüzünlüyüz bu günlerde. Üşüyoruz, tenimizin üşümesi şu günlerde yetmediği gibi içimiz üşüyor. Hz. Mevlana’nın dediği gibi; “Şems bana bir şey öğretti: Dünyada biri üşüyorsa sen ısınamazsın.” Üşüyoruz dostlar, gerçekten üşüyoruz. Çünkü dünyada deprem bölgesinde enkazın, beton blokların altında nice deprem şehitleri üşüyor. Bu yüzden bir an evvel deprem yaralarını sarmamız gerekiyor hem bireysel olarak, hem de toplumsal olarak. Gün birlik olma günü, dayanışma, yardımlaşma ve kaynaşma günü…

Şemsettin ÖZKAN

13.02.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.