BU DÜNYADA NEYİ ÇOK İSTERSEN O SENİN İMTİHANINDIR

(Toplumsal İlişkiler 478)


وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِؕ وَبَشِّرِ الصَّابِرٖينَۙ
Andolsun ki, sizi bazen çetin korkularla, bazen açlık ve yoksullukla, bazen de servetinizi, sağlığınızı ve ürünlerinizi elinizden alarak imtihân edeceğim.Sabredenleri müjdele!”
(Bakara/155)

Hz. Mevlana; “bu dünyada neyi çok istersen o senin imtihanındır” der. Gerçekten de insan çok sevdiği şeylerle imtihan olunur şu dünyada. Kimi çok sevdiği oğluyla, kimi kızıyla, kimi bir sevdiği kadınla veya erkekle. Bunlara ilave mal mülk hayvan vb. cansız eşyalarla hep sınavdadır insanoğlu. Kimi arabasıyla, kimi villasıyla , kimi sanatıyla bu böyle uzar gider sevgili dostlar!

Yukarıda söz konusu edindiğimiz ayetin arka planında ise hicretin ilk yıllarında Müslümanların Allah (c.c) tarafından bir başka imtihan vesilesiyle denenmeleri anlatılıyor.

Müslümanlar Mekke’den Medine’ye göç ederek müşriklerin saldırılarından kısmen kurtulmuşlardı. Bununla birlikte hicretin ilk yıllarında hâlâ kaygı ve korkuları vardı; yeni vatanları olan Medine de putperestlerin tehdidi altındaydı. Nitekim kısa zaman sonra çatışmalar başladı. Bu arada müslümanlar ağır maddî sıkıntı çekiyorlardı; hicret edenler mallarını geride bırakmışlardı; çatışmalarda da mal ve can kaybına uğruyorlardı. İmkânlarını kardeşçe paylaşmalarına rağmen Peygamber ailesi de dahil olmak üzere çok zaman günlerce karınlarını doyuramıyorlardı. Âyette özellikle Medine döneminin ilk yıllarındaki bu sıkıntılara işaret edilmekle beraber, genel anlamda Allah’ın insanları bu tür sıkıntılarla imtihan etmesi her zaman mümkün olduğundan, âyetin anlamı ve amacı da mutlak ve geneldir. Buna göre Allah müslümanları o zaman denemiştir, dilediği her zaman da dener. Allah’a dayanıp sıkıntıları altında ezilmeyenler hem dinî hem de dünyevî bakımdan hep kazanmışlardır; bu Allah’ın yasasıdır. Onun için 155. âyetin sonunda “Sabredenleri müjdele” buyurularak yeniden sabra vurgu yapılmıştır. (Kaynak:Kur’an Yolu Tefsiri C:1 Syf: 241-242)

Şemsettin ÖZKAN

06.10.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.