YÜREK DE TIPKI AY GİBİ VAKTİ GELİNCE TUTULUR

(Toplumsal İlişkiler 381)


اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذ۪ينَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيَاتُهُ زَادَتْهُمْ ا۪يمَاناً وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَۚ
“Gerçek müminler ancak o kimselerdir ki, Allah’ın adı anıldığı zaman yürekleri korku ve heyecanla ürperir, kendilerine Allah’ın ayetleri okunduğu zaman, bu onların inancını pekiştirirerek 
artırır ve onlar, yalnızca Rab’lerine dayanıp güvenirler.” (Enfal/2)

Mümin’in yüreği ne zaman tutulur? Onun heyecanlanması nasıl olur? Kalbi ne vakit aşk ile çarpar? Neden ürperir? Sahi ayın tutulması gibi yürekler de tutulur mu?

Şems-i Tebrizi’ye göre evet tutulur. Hazret der ki; “yürek de tıpkı ay gibi vakti gelince tutulur.”

Yüreğimizde ta doğuştan Allah sevgisi vardır. Bu sevgiyi küllendirmemek lazım. Sürekli kor halinde yanması lazım. Kor halinde yanması için de Allah’la kul irtibatını koparmamalı.

Nasıl olacak bu iş? Şüphesiz ki duayla olacak. Dünyanın belki de en kuvvetli enerjisidir dua. Örneğin günde beş vakit kılınan namaz da bir duadır.

Başarıyı yakalayan birçok insanın ardında, güçlü bir enerji olan duaya, sık sık başvurduklarını görüyoruz. Ünlü keman sanatçısı Nicolo Paganini, başarısının sırrını soranlara şu cevabı verirdi:

Çalışmak, yanlızlık ve dua.”

Dua; ister Allah’a inanın, ister inanmayın üç temel psikolojik ihtiyacınızı karşılar:

Birincisi: Psikolojide asıl olan sorunu ortaya dökmektir. Derdini söylemezsen çözüm bulamazsın. Dua da bir nevi, dertleri yazıya dökmek gibidir. Allah’a yalvarırken bile, sözlü metinlerle ondan istersin.

İkincisi: Dua etmekle, yalnız olmadığımız ve derdimizin paylaşıldığı duygusunu en güçlü şekilde alırız. Dertlerin diz boyu olduğu şu fani hayatımızda, hep sıkıntıların paylaşılmasını isteriz. İçinden çıkamadığımız, başkalarına en yakınlarımıza dahi açılamadığımız kapalı tüm yollarda, dua sayesinde, Rabb’imize açıktır tüm yollar, kapılar…

Üçüncüsü: Dua faal bir yapma kuralını eyleme geçirir. Dua eylemin ilk basamağıdır, bizi tetikler. Bizler Allah’a hamdolsun duanın sihir, Hz. Musa’nın sihirbaz olmadığına inananlar zümresindeniz. Bizim dua etkinliğimiz harekete geçirir, aktiftir ve eylem yüklüdür.

Mü’minin yani inançlı bir insanın yüreğinin tutulması gereken ikinci sevgi Peygamber sevgisidir. Allah sevgisi Peygamber sevgisiyle yerli yerine oturtulmuş olur. Çünkü Peygamberler Allah’ın emir ve yasaklarını anlatmak ve gönüllerde Allah’ın sevgisini daha da çoğaltmak için vardır. Peygambere itaat Allah’a itaattir.

Sonra diğer sevgiler ana,baba, çocuk, eş, insan, hayvan ve benzeri sevgiler gelir.

Şemsettin ÖZKAN

20.06.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.