YOLU RASTGELE YÜRÜRSEN ÖMÜR OLUR DENGİNLE YÜRÜRSEN ŞİİR OLUR

(Toplumsal İlişkiler 1257)

 وَاَنْفِقُوا فٖي سَبٖيلِ اللّٰهِ وَلَا تُلْقُوا بِاَيْدٖيكُمْ اِلَى التَّهْلُكَةِۚۛ وَاَحْسِنُواۚۛ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنٖينَ
“Allah yolunda harcayın. Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Yaptığınızı güzel yapın; Allah güzel yapanları sever.” (Bakara/195)

Cahit Zarifoğlu; “yolu rastgele yürürsen ömür olur denginle yürürsen şiir olur” derken vermeye çalıştığı mesajlardan biri de yaptığın her işi güzel yap. Şiir gibi olsun işlerin, güzellerin en güzeli olsun demeye getirir lafı.

          Hal ve hareketlerin tutum ve davranışlarında etiklik, zerafet, incelik ve sanat olsun. Severek yap şu işlerini ki hem sen, hem de muhatabın bundan memnun olsun. Dolayısıyla yüce Rabbin de bundan hoşnut olsun.

           Yukarıda geçen ayetteki “ihsan” kelimesi, bir işi tam ve noksansız yapmak, işin hakkını vermek ve dürüst olmak demektir. Nitekim bir hadiste Resûlullah (s.a.)a “İhsan nedir?” diye sorulmuş. O da: “Allah’a, O’nu görüyormuş gibi kulluk etmendir, her ne kadar sen O’nu görmüyorsan da, O seni görüyor” buyurmuştur. Kulluk umumî bir davranıştır. Bu itibarla hadisteki manayı, özellikle ibadete yöneltmek doğru değildir. Esasen Arapça’da ihsan, işi doğru dürüst yapmaktır. Onun için işinin ehli olana “muhsin” denir. Tercüme bu anlayışa göre yapılmıştır. Sosyal yardımı ve adaleti de içine alan ihsan ve infakı, “tehlikeyi önleyen bir tedbir” olarak gösteren âyet, adaletin anarşiyi ve ihtilâli önlediğine de işaret etmektedir.

            Öyle ki, hangi işi yaparsan yap, en güzel şekilde yap.  Doktorsan iyi bir doktor, mühendissen iyi bir mühendis, öğretmensen iyi bir öğretmen, yani ne olursan ol, işini en güzel şekilde muhsin olarak yap! Yarım yamalak olma! İşin ehli gibi yap yapacağını.

Şemsettin ÖZKAN

05.12.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.