SENDE O VAR BU VAR FALAN DEDİ VAR FALAN ANLATTI VAR PEKİ SENDE SENDEN NE VAR MEVLANA

(Toplumsal İlişkiler 809)

فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ وَرِثُوا الْكِتَابَ يَأْخُذُونَ عَرَضَ هٰذَا الْاَدْنٰى وَيَقُولُونَ سَيُغْفَرُ لَنَاۚ وَاِنْ يَأْتِهِمْ عَرَضٌ مِثْلُهُ يَأْخُذُوهُؕ اَلَمْ يُؤْخَذْ عَلَيْهِمْ مٖيثَاقُ الْكِتَابِ اَنْ لَا يَقُولُوا عَلَى اللّٰهِ اِلَّا الْحَقَّ وَدَرَسُوا مَا فٖيهِؕ وَالدَّارُ الْاٰخِرَةُ خَيْرٌ لِلَّذٖينَ يَتَّقُونَؕ اَفَلَا تَعْقِلُونَ
Derken, onların ardından, Kutsal Kitabın sorumluluğunu 
devralan bozuk bir nesil geldi. Onlar, Allah’ın ayetlerini gizleme veya bozup değiştirme karşılığında, şu değersiz dünyanın gelip geçici menfaatlerini alıyorlardı. Bütün bunları yaparken de, Nasıl olsa tövbe eder ve eninde sonunda bağışlanırız!” diyorlardı. 
Sonra güya tövbe ediyorlar, fakat karşılarına benzer bir menfaat çıkınca, tövbelerini unutarak onu da alıyorlardı. Peki onlardan,
Allah hakkında, yalnızca gerçeği, doğruyu söyleyeceksiniz!” diye Kutsal Kitapta söz alınmamış mıydı? Üstelik onlar,
kitaptaki bu hükümleri defalarca okumamışlar mıydı? O hâlde, sizi yeniden Kitaba dâvet ediyorum! Unutmayın ki, dürüst ve erdemlice bir hayat yaşayarak kötülüğün her çeşidinden sakınanlar için âhiret yurdu, bu dünyanın gelip geçici nimetlerinden daha hayırlıdır, hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız?” (Araf/169)

İnsanın mayasında bir statükoculuk hep var olmuştur. Geleneklere bağlı olmak iyidir iyi olmasına da ancak törede akla mantığa uymayan, dinin özüyle uyuşmayan örf ve adetler ananeler varsa ne olacak? Bu yüzden hep doğru yanlış olmadan, hep aktarmacı bir söylem geliştirmiştir.

Hele üniversitelerimizde araştırma yapanların ondan nakil bundan nakil yapanların yanısıra bir de başkasının yazısını kendisi yazmış gibi aktaranlara ne demeli? Yeni bir şeyler yok. Gelişen şartlar karşısında ortaya konulan yeni bir proje yok. Günümüz insanın meselelerini çözmekten uzaklar. Halbuki bu kurumlar son merciler. Toplumun problemlerini çözecek önerileri ve projeleri mutlaka olmalı, olmak zorundadır. Modern çağın gelişen koşullarında sıkıntıların üstesinden gelebiliyor muyuz? İctihad ve çalışma niye yok? Alim ulema niye yetiştiremiyoruz? 2023 eğitim vizyon belgesinde Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi nesillerin yetiştirilmesinden söz ediliyordu iki sene önce.

Hz. Şems-i Tebrizi’nin Hz. Mevlana’yla beraber olduğu bir ilim meclisinde insanların sürekli birilerinden bir şeyler nakletmeleri üzerine şunları söyler:

Sende o var, bu var, falan dedi var, falan anlattı var. Peki sende senden ne var Mevlana?” Sahi ilim erbabı olan bizler bizde bizden ne var şu naklettiklerimizi çıktıktan sonra?

Şemsettin ÖZKAN

12.09.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.