(Toplumsal İlişkiler 640)
وَالَّذٖينَ اِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً اَوْ ظَلَمُٓوا اَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا اللّٰهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْࣕ وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلَّا اللّٰهُࣕ وَلَمْ يُصِرُّوا عَلٰى مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ
“Yine onlar, o takvâ sahipleri; utanç verici bir kötülük işledikleri, ya da bir başka şekilde kendilerine zulmettikleri zaman, hemen Allah’ı hatırlayıp günahlarının bağışlanması için O’na yalvarırlar. Öyle ya, günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir? Bir de onlar, günah olduğunu bile bile yaptıklarında ısrar etmezler.” (Al-i imran/135)
Hz. Mevlana; “sakın kendini eşkiyalarla (günahkarlarla) mukayese etme! Kendini evliya sanırsın. İyilerle mukayese et ki, hatalarını bulasın” derken insanın kendini fasulyeden nimet sayma ya da temize çıkarmadaki maharetini gözler önüne serer. Çoğu zaman duymuşsunuzdur insanların kendilerini birileriyle bilhassa da kötülük hoş olmayan davranışlar sergileyenlerle. İşte “biz ondan iyiyiz, biz onlar gibi değiliz” türünden laflar ettiklerini duymuşsunuzdur.
İnsanlar kendilerini günaha batmışlarla böyle mukayese edince de kendilerini sütten çıkmış ak kaşık zannediyor. İyi hatırlıyorum birisi karşımızda oturanlardan bir adamın içki içtiğini hergün şarap şişesini balkondan aşağı sessizce bahçeye indirip oradan da çöpe attığını söyleyip ardından da “hocam biz ondan iyiyiz” dedi. Ben de; “olur mu? Belki onun da iyi hasletleri vardır. Fakire fukaraya falan veriyordur. Sonra sen niye kendini onunla kıyaslıyorsun ki? Bir de Konya’ın meşhur evliyası Hacıveyiszade’mizin davranışlarıyla mukayese etsen de hatalarını düzeltsene” deyince bana çok ama çok kızmış “sen ne biçim hocasın?” demişti.
Şemsettin ÖZKAN
22.03.2022 GÜZELYALI
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com