(Toplumsal İlişkiler 909)
وَعِبَادُ الرَّحْمٰنِ الَّذٖينَ يَمْشُونَ عَلَى الْاَرْضِ هَوْناً وَاِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَاماً
“O Rahmânın kulları ki, yeryüzünde kibir ve gösterişten uzak, son derece ağırbaşlı, saygılı ve alçakgönüllü olarak yürürler;
rablerinin emirlerini tanımayan câhiller kendilerine sataştığı zaman, onurlu ve efendi bir tavırla karşılık vererek,“Müslüman olasıcalar Selâm sizlere! Biz sizlerle bir olmayız!” derler.” (Furkan/63)
Hz. Mevlana diyor ki: “O dağa bir kuş kondu, sonra da uçup gitti. Bak da gör, o dağda ne bir fazlalık var ne bir eksilme.” Peki o zaman nedir bu kibir? Seni farklı kılan, ne sahip olduğun imkanlar, ne ailen, ne de mülkündür.Seni farklı kılan farkındalıkların, hayata attığın imzandır. Hele hele mevkin, makamın, rolün yükseldikçe artan alçakgönüllülüğündür.
Kaç kişi bunun farkında, kalkan elleri görebilir miyim? Malesef bu konuda, şu çağın insanları olarak sınıfta kaldık desem, bana katılır mısın bilmiyorum dostlar? Öyle bir benlik var ki sanki küçük dağları biz yaratmışız gibi bir kibir bir kibir…
O dağa bir kuş kondu. Sonra da uçup gitti. Bak da gör, o dağda ne bir fazlalık var, ne bir eksilme…” Peki dağ havalara uçup böbürlenmiş mi? Dağ o zerafetinden, tevazu, hoşgörü ve alçakgönüllüğünden birşey kaybetmiş mi? Hayır. Ya o küçücük cüssesiyle dağın zirvesine konan o kuş havalara girip “ben neymişim be?” diye kibirlenmiş mi? Hayır.
Ey insan! Sen bir damla sudan yaratılmış olduğun halde bu kibri, bu azameti kendini kaf dağının tepesinde görme tavrını nereden alıyorsun? Bu tepelerden bakmalarda neyin necisi? Biraz mal, mülk, makam, kariyer sahibi olunca kendini yüceler yücesi mi sanıyorsun? Rabbine karşı, insanlar karşı bu hoş olmayan büyüklenmeleri İblis’ten mi aldın? Bu ne sevgisizliğin ve aşksızlığın? Şunu unutma ki, Allah’ın hoşuna gitmeyen en kötü davranış, kibirdir.
Şemsettin ÖZKAN
21.12.2022 DOĞANŞEHİR
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com