KÜLTÜR VE SANAT

                  TÜRKÜLERİMİZDE DİNİ MOTİFLER

       Türkülerimiz Halk Müziğimizin en önemli formlarından biridir. Türkü; konusunu halkın yaşantısından alan ve aşk, sevgi, neşe, hasret, acı, yiğitlik, coşku gibi duyguları anlatan şiirlerin ezgili olarak söylenmesidir. Müzik; duygu düşünce ve gözlemlerimizin kulağa hoş gelen ses dizeleri vasıtasıyla sanatsal olarak anlatılmasıdır. Her toplumun kendi kültüründen etkilenmiş bir müzik anlayışı vardır.

      Bizim de kendi kültür öğelerinden etkilenen bir müzik anlayışımız vardır. Bu öğelerin içinde en önemlisi dini öğelerdir. Şarkı ve türkülerimizin birçoğunda milletimizin özünü, inanç ve değerlerini, duygu ve düşüncelerini rahatlıkla görebiliriz. Allah (c.c), Muhammed (Hz. Muhammeds.a.v), Ali (Hz. Ali r.a),cennet,hesap, mizan, namaz,Yaradan, melek, Mevla vb. birçok dini terim vardır.

Aşağıda örneğini verdiğim GAFİL GEZME ŞAŞKIN türküsü bu örneklerden biridir.Gaziantep yöremize ait bu türkünün kaynak kişisi Hasan Hüseyin, derleyicisi Yavuz Top’tur. TRT Müzik Dairesi Yayınları,THM Repertuar sıra no.2289 ile (trtnota arsivi.com’ da) yer almaktadır. Şimdi sizleri bu eserle başbaşa bırakıyorum. İsteyen mırıldanabilir, isteyen de sazını bağlamasını alıp çalabilir.

  • Gafil gezme şaşkın bir gün ölürsün
    Dünya kadar malın olsa ne fayda
    Söyleyen dillerin söylemez olur
    Bülbül gibi dilin olsa ne fayda

    Sen söylersin söz içinde sözün var
    Çalarsın çırparsın oğlun kızın var
    Bu dünyada üç beş arşın bezin var
    Tüm bedesten senin olsa ne fayda

    Söylersin de sen sözünden şaşmazsın
    Haramını helalini seçmezsin
    Tükenir kepeğin su da içmezsin
    Akan çaylar senin olsa ne fayda

    Kul Himmet Üstadım gelse otursa
    Hakk’ın kelamını dile getirse
    Dünya benim deyi zapta geçirse
    Karun kadar malın olsa ne fayda
  • Aşık Hasan Hüseyin
  • Gaziantep

KÜLTÜR VE SANAT” için 2 yorum

  1. Güzel bir türkü…Rahmetli Yüksel Özkasap’tan dinlediğimde, beni bir başka âleme (hesap, ahirete) götürmüştü. Dünyanın en zengini de olsan, en fakiri de olsan öleceksin. Önemli olan helalı haramı bil kardeşim, kimsenin hakkını yeme diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir