İNSANLARLA MÜNASEBETİN ATEŞLE İLİŞKİN GİBİ OLSUN ÇOK UZAKLAŞMA DONARSIN ÇOK YAKLAŞMA YANARSIN

(Toplumsal İlişkiler 714)

وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُؕ اِدْفَعْ بِالَّتٖي هِيَ اَحْسَنُ فَاِذَا الَّذٖي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَاَنَّهُ وَلِيٌّ حَمٖيمٌ
“Her insan yaratılıştan bilmeli ki, iyilik ile kötülük asla bir olmaz. O hâlde, ey Müslüman! Sana kin besleyen insanlara sen kin duyma; aksine, onlara şefkat ve merhametle yaklaş; sana kötülük yapana iyilikle karşılık ver; gönül incitmeden, rencide etmeden, tatlı dille ve yapıcı bir üslupla, yani en güzel şekilde kötülükleri bertaraf et; işte o zaman, aranızda kin ve düşmanlık bulunan kişinin sanki birdenbire sımsıcak bir dosta dönüştüğünü göreceksin.” (Fussilet/34)

Sadi Şirazi insanlarla ilişkilerde dikkat edilmesi gereken hususlarda püf noktasını ne güzel tesbit etmiş üstad der ki; “insanlarla münasebetin ateşle ilişkin gibi olsun. Çok uzaklaşma donarsın. Çok yaklaşma yanarsın.”

İşin aslı da tam olarak böyle değil midir değerli dostlar? İnsanlardan ne fazla uzaklaşabilirsin ne de fazla haşır neşir olabilirsin? Uzaklaşsan sosyal bir varlık olma özelliğin sıfırlanır. Çok fazla yanaşsan bu sefer de onlarda gördüğün kötü hasletleri öğrenirsin bir virüs gibi sana da bulaşabilir. O zaman da yanarsın. İki ucu maalesef sıkıntılı değnek.

İnsanı kitap gibi düşünmek lazım. Kapağına bakıp da, aldanmamak gerek. Kitabı açıp okumaya başladığınızda anlarsınız, ancak onun değerini. Birden hüküm vermemek için, insana anahtar deliğinden bakarak çalakalem onun hakkında karar vermemeliyiz.

İnsanlar köprü kuracakları yerde, duvar ördükleri için, yalnız kalır” der, bilim insanı Newton. Bu yönüyle insan, ateşten uzak kaldığı için donar ve üşür. Sosyal bir varlık olma vasfını kaybeder. Dostane ilişkiler geliştirmek elzemdir.

Üzüntü kendi kendini giderir, ama mutluluğun tam zevkini çıkarabilmek için, onu paylaşabileceğiniz birinin olması gerekir” derken, Amerikalı mizah ve roman yazarı Mark Tawin, her ne kadar ateşten uzak üzüntü ve kederler, bir şekilde bizden ayrılabilse de, yine ateşe yakın olmanın önemi üzerinde ısrarla durur.

Şemsettin ÖZKAN

05.06.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKALAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir