İÇİN DIŞIN MUNDAR İKEN DOST NEYLESİN SENİ

(Toplumsal İlişkiler 507)


يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثٖيراً مِنَ الظَّنِّؗ اِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ اِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضاًؕ اَيُحِبُّ اَحَدُكُمْ اَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ اَخٖيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُؕ وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ اِنَّ اللّٰهَ تَـوَّابٌ رَحٖيمٌ
Ey iman edenler! Aşırı zandan kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Günah olan zan, asılsız tahminlere, evhamlara dayanarak insanları suçlamak veya cezalandırmaya kalkışmaktır. O hâlde, ne kadar çok zanla hareket ederseniz, yanılıp günaha girme ihtimaliniz de o derece artacaktır.
Bir de,
 evleneceği kişinin durumunu araştırma veya büyük suçluları takip etme gibi meşrû bir sebebe dayanmadıkça, birbirinizin mahrem yönlerini araştırmayın ve olası bir haksızlığı engellemek amacıyla evlilik, iş ortaklığı ve benzeri konularda taraflara önbilgi vererek uyarma veya şâhitlik yapma durumu hariç, lüzumsuz yere insanların kusurlarını sayıp dökerek birbirinizi arkadan çekiştirmeyin. Hiçbiriniz, bir başkasının arkasından onun hoşlanmayacağı sözler söylemesin. İçinizden hanginiz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır? İşte bundan tiksindiniz değil mi? Oysa gıybet, bundan daha tiksinti verici bir günahtır! Öyleyse, Allah’tan gelen ilkeleri çiğnememe konusunda son derece titiz ve dikkatli davranın, dürüst ve erdemlice bir hayat sürerek kötülüğün her çeşidinden sakının! Allah’ın rahmetinden de hiçbir zaman ümidinizi kesmeyin! Doğrusu Allah, içtenlikle yapılan bütün tövbeleri kabul edendir, çok ama çok merhametlidir.” (Hucurat/12)

Dost dost diye nicesine sarıldım/ Benim sadık yarim kara topraktır” diyen Aşık Veysel dostların hiç de dost özelliği taşımadığından herhalükarda insanı sinesine alan toprağı över.

Dost nedir? Sevilen ve güvenilen yakın arkadaş, sıkı fıkı görüşülen kimse, gönüldeş aralarında iyi ilişki bulunan, iyi geçinenlere denmiyor mu? Dostların birbirine kalpleri, gönülleri yakın olmalı değil midir? Dostuna kazık atmak isteyen adama dost denilebilir mi? Vefasıza dost denilebilir mi? İçi dışı fesatlıkla dolu birine dost diyebilir miyiz? Bugünlerde Yunus Emre’ye takılıyorum. Bakınız Yunus Emre bir şiirinde ne diyor:

İçin dışın mundar iken
dost neylesin senin ile
gözün gönlün nefsi hava
Aşk neylesin senin ile

Zakir ile yoldaş olup
Sadıklara yar olmadın
olmaz yere verdin gönül
Dost neylesin senin ile

Dünya gözün ruşen edip
Gönül gözün kör eyledin
Zulmet dolucak gönlüne
Nur neylesin senin ile

Gerçek ere derviş gerek
Doldu cihan dava ile
Duydun ise aslın işi
Kal neylesin senin ile

Dostlugu sanma hemen
olur suret dizmek ile
Dilde ise senin işin
Hal neylesin senin ile

Dostun hoş derdi ile
merdana sür devranını
dost değilsen dost yolunda
Ar neylesin senin ile!

Şiir arı ve duru dostlar bilmem izahata bir mahal var mı? Herkes payına düşeni alsın diyor bizim Yunus. Rabbim gönül ehli olanlardan eylesin bizi.

Şemsettin ÖZKAN 06.11.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR 1-kuran.diyanet.gov.tr 2-kuranmeali.com 3-antoloji.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.