(Toplumsal İlişkiler 1266)
وَمَٓا اُبَرِّئُ نَفْس۪يۚ اِنَّ النَّفْسَ لَاَمَّارَةٌ بِالسُّٓوءِ اِلَّا مَا رَحِمَ رَبّ۪يۜ اِنَّ رَبّ۪ي غَفُورٌ رَح۪يمٌ
“Ben kendi nefsimi temize çıkarmıyorum. Rabbimin merhameti olmasaydı, nefis, her zaman kötü olan şeylerin yapılmasını emreder. Şüphesiz ki Rabbim bağışlayan ve acıyandır” dedi.”(Yusuf/53)
Herkes de bir merak; “ayın karanlık yüzünde ne var acaba?” diye. Ne hikmetse ayın karanlık yüzeyine gönderilen uzay araçları genelde başarısız olmuşlar. ABD, Rusya, Çin, Japonya vb. gibi gelişmiş ülkeler denemişler. Geçen aylarda sanırım sadece Hindistan indirmeyi başarabildi.
Ayda olsa olsa ne olacak muhtemelen su bulabilirler diye düşünüyorum. Her neyse benim üzerinde duracağım şey başka.
Mark Twain; “herkes aya benzer. Karanlık bir tarafı vardır ve onu kimseye göstermez” derken vurgulamaya çalıştığı insanların herkesten gizlediği bir tarafları olduğu yönündedir. Bunu benzetirken de ayın karanlık yüzü aklına gelmiş bir ihtimal.
İnsanın karanlık yüzünde su olmaz olmasına da hoşa gitmeyen haller, davranışlar olabilir. Hani bazen birinde hiç ummadığımız bir şey görünce; “ben seni veya onu,şunu, bunu böyle bilmiyordum” serzenişinin ardında yatan gerçeğinde bu olduğunu düşünüyorum.
Bahtiyar Vahapzade’nin de “insan gökteki ay gibidir, görünmeyen tarafı vardır” sözü hemen hemen Mark Twain’inki ile benzerlik gösterir. Albert Camus’un “insan ne ise o olmayı reddeden tek yaratıktır” cümlesi de böyledir.
Hele Alphonse Karr’ın; “herkesin üç kişiliği vardır: Ortaya çıkardığı, sahip olduğu, sahip olduğunu sandığı” cümlesi de hepten kafaları karıştırmaya yetiyor. Çeşitlendiriyor da çeşitlendiriyor. Ta ki insanın ruhsal kaotikliğini zirveye çıkarıyor.
Şemsettin ÖZKAN
14.12.2023 İNEGÖL
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com