HER ŞEYİ ZAMANA BIRAKTIK ZAMANIMIZ VAR MI BİLMEDEN

(Toplumsal İlişkiler 1077)


وَالْعَصْرِۙ

Akıp gitmekte olan zamana, asra andolsun ki,”
اِنَّ الْاِنْسَانَ لَفٖي خُسْرٍۙ

İmanla güvene kavuşmadıkça,
müslümanca yaşayıp kin, nefret ve ihtiraslarını yenmedikçe, Peygamberin sorumluluğuna eş görevler yapmadıkça, hakkı, sorumluluğu ve sabrederek mücadeleye devamı, birliği birbirlerine tavsiye etmedikçe, âhireti unutarak dünyaya bağlanıp, şeytanî güçlerle işbirliğine devam ettikçe insanlar, müslümanlar elbette zarardadır, hüsrandadır.” (Asr/1-2)

Zamanımızı değerlendirme konusunda maalesef sınıfta kaldık. İnsanların genelde aldandığı iki konudan biri de sağlığın kıymetini bilememekten başka bir konu da boş vakti değerlendirememektir.

Özdemir Asaf’ın dediği gibi; “her şeyi zamana bıraktık, zamanımız var mı bilmeden.” Sanki çok vaktimiz varmış gibi. Yok ama habire zaman harcıyor ve yapacaklarımızı erteliyoruz. Sanki vaat ettiklerimize tekrar vakit bulacakmışız gibi.

Yalnız şu da yadsınamaz bir gerçektir ki, gününü hayatında yaşayacağı son günmüş gibi bir bilinçle görüp de ona göre hareket eden insan her zaman bir adım öndedir.

Takvim düzeni herkes için aynı olsa da, herkesin içinde zaman farklı ilerler. Bu yüzden zaman algısı da insanlarda farklılaşmaya neden olabilir. Bu çok doğaldır. İkide bir “bizim zamanımızda şöyle güzeldi, böyle iyiydi” gibi laflar edenlerin, böyle söylemelerini, zamanın içsel yolculuklarında farklı ilerlemelerinden kaynaklandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

İzafiyet (görecelik) kanunu da bu paralelde ele almak gerekecektir. Bir Kur’an ayeti der ki; “Bir de senden acele azap istiyorlar. Hâlbuki Allah asla va’dinden caymaz. Şüphesiz Rabbinin nezdinde bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” (Hac/47)

Sosyal medyada kaynak kişisi Kenan Cengiz yazan bir söz çok hoşuma gitti şöyle diyor: “Zamanı sordum İbni Haldun’a; “bekleyince yavaşlar” dedi “gecikince hızlanır üzülünce can yakar mutlu olunca kısalır acı çekince bitmek bilmez sıkılınca uzar.” Doğrusu izafiyet (zamanın göreceliği) teorisi, edebi bir lisanla, bu kadar güzel sözlere dökülemezdi.

Şemsettin ÖZKAN

08.06.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.