HAYAT ÜÇ GÜNDÜR BİRİ DÜNDÜR GİTTİ Mİ GELMEZ BİRİ YARINDIR GELİR Mİ BİLİNMEZ           BİRİ BUGÜNDÜR KIYMETİ BİLİNMEZ

(Toplumsal İlişkiler 1247)

يَٓا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ اِنَّ اللّٰهَ خَبٖيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
O hâlde, ey iman edenler! Allah’tan gelen ilkelere sımsıkı sarılın ve şeytanın adımlarını izlemekten titizlikle sakının! Herkes 
kendisini şimdiden hesaba çeksin ve yarınki ebedî hayat için ne hazırladığına baksın! Evet, Allah’a yürekten bir saygıyla bağlanın! Hiç kuşkusuz Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır.” (Haşr/18)

Dün, bugün ve yarın. Aslında elimizde olan tek şey var o da bugün. Şimdiki zaman. Bunun değerini anlamak için yoğun çaba sarfetmemiz gerekiyor.

          Kimisi ya geçmişe takılıp kalmıştır, kimisi de yarının planlarını yapmaktadır. Halbuki bunlar elde mevcut değildir.

Elde olan bugündür onun da kıymetini bilen nerede?

          Hasan Basri hazretlerine ait olduğu söylenen şu cümle insana bu dünyada nasıl bir rota izleyeceği konusunda ipucu veriyor;

“hayat üç gündür biri dündür gitti mi gelmez biri yarındır gelir mi bilinmez biri bugündür kıymeti bilinmez.” Yani varsa yoksa insan, şimdiki zaman bugüne yoğunlaşmalıdır. Zaten elimizde de şimdilik sadece o var.

           Aslında dünü tecrübe olarak değerlendirip öğrenmek insanın yararınadır. Yarını da tahmin olarak görüp planlamalar yapılabilir. Bugünü de fırsat olarak görüp değerlendirmek en doğrusudur.

           Hz. Mevlana; “aklını başına al da, yarın deme! Nice yarınlar geçti. Yarın yaparım deme! Dün de bugünün yarını değil miydi, ne yapabildin?” derken, insanın yarın yarın diyerek planlama hatası yapmakta pek mahir olduğunu söyler.

Şemsettin ÖZKAN

25.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.