HAYAT BİR MASAL GİBİ BAŞLAR YAŞANDIKÇA ROMAN OLUR ANLATTIKÇA DA FIKRA SONUÇ MU HEPSİ HİKAYE

(Toplumsal İlişkiler 840)

اَللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةًۜ يَخْلُقُ مَا يَشَٓاءُۚ وَهُوَ الْعَل۪يمُ الْقَد۪يرُ
O Allah ki, sizi son derece âciz ve güçsüz bir bebek olarak yarattı; bu güçsüzlüğün ardından, size kuvvet bahşetti ve bu kuvvetin ardından da, size tekrar zayıflık ve ihtiyarlık verdi. 
Allah, dilediğini dilediği gibi yaratır. Çünkü O, sonsuz ilim ve kudret sahibidir. Dolayısıyla, sizi yeniden diriltmeye de elbette gücü yeter:” (Rum/54)

Kime ait olduğunu bilmediğim bir sözde; “hayat bir masal gibi başlar, yaşandıkça roman olur. Anlattıkça da fıkra. Sonuç mu hepsi hikaye” denirken insanın yaşam serencamı ne kadar güzel özetlenmiş. Bir ezanla başlayıp bir sela ile biten şu kısa ömrümüz bundan daha güzel anlatılamazdı.

Tekrarı yoktur bazı şeylerin hayat gibi, aşk gibi, ömür gibi. Bunlar sadece bir kez yaşanır hepsi o kadar işte.

Bu hayatta sanki bir fotoğrafçınız gülmenizi ister o da paranızı alır. Yine dalından düşen yaprak misali hızla yaşlılığa doğru doludizgin koşarsınız. Dünyaya gelir gelmez de bu yaşlılık süreciniz başlamış olur. Orhan Seyfi Orhon’un “Üç Dünya” şiirinde olduğu gibi de ömrünüz geçer gider işte;

İnsan,
Yaşar, üç türlü şu üç dünyada:
Evvela:
‘Şunu sevdim, bunu sevdim!’ diyerek
Ömrü sevmekle geçer.

Sözde olgunlaşır ondan sonra:
‘Şunu yaptım, bunu yaptım!’diyerek
Ömrü saymakla geçer.

İhtiyarlıkta tanır dünyayı:
‘Kahbe dünya!’ diyerek
‘Hey gidi dünya!’ diyerek
Ömrü sövmekle geçer.

Şemsettin ÖZKAN

13.10.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuranvemeali.com

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-siirgezegeni.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.