GEÇMİŞ DERS ALMAK İÇİNDİR YAŞAMAK İÇİN DEĞİL

(Toplumsal İlişkiler 394)


وَيَسْتَعْجِلُونَكَ بِالْعَذَابِ وَلَنْ يُخْلِفَ اللّٰهُ وَعْدَهُۜ وَاِنَّ يَوْماً عِنْدَ رَبِّكَ كَاَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ 
“Ey Peygamber! İşledikleri bunca günahlara rağmen, hâlâ başlarına taşlar yağmadığını gören ve bundan cesaret alan zâlimler, ilâhî uyarıları alaya alarak azap konusunda sana meydan okuyorlar: Senden, —sanki bu konuda yetkin varmış gibi— bir an önce azâbı getirip kendilerini cezalandırmanı istiyorlar. Hiç kuşkusuz Allah, verdiği sözden asla caymaz. Fakat her şeyin bir zamanı var. Çünkü Allah, cezalandırmakta acele etmez. O’nun karar ve irâdesi, sizin zaman anlayışınıza ve takvim ölçülerinize göre değildir. Unutmayın ki, Rabb’inin katında bir gün, sizin ölçülerinize göre bin yıl gibidir.” (Hac/47)

Zaman kavramı her ne kadar göreceli olsa da insan her zaman buna takılıp kalmıştır. Her ne kadar Albert Einstein’in o meşhur izafiyet teorisini bilsek de bu konu bizi hayli meşgul etmiştir. Kısaca İzafiyet Teorisi diğer adıyla Özel Görelilik Kuramı, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar. Buna göre zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız değildir ve bunlar birbiriyle bağlantılı izafi bir bütündür. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hareketle, hareket mekanla yani hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Yukarıda geçen ayetteki şu cümledeki ‘bir gün bin yıl gibidir ibaresine dikkatlice bakınız: “…Rabb’inin katında bir gün, sizin ölçülerinize göre bin yıl gibidir.” (Hac/47)

Bir gün ile bin gün arasında dağlar kadar fark var. Böyle Kur’an’da ayetler var. Bu durum zaman kavramının ne kadar izafi göreceli olduğunu göstermiyor mu?

O halde insan niçin geçmişe takılır orada kalmak ister ki?

Hz. Mevlana; “ geçmiş ders almak içindir yaşamak için değil” derken, bizlere ne anlatmak ister acaba? Psikolojik takıntısı olanlarda geçmişte yaşamak ister.Ya da geçmişte yaşadığı kendine göre olumsuz durumları sürekli hatırlayarak yine mazinin bataklığından kendini bir türlü çıkaramaz ve orada takılır kalır. Bu travma ve semptomların devam etmesi halinde hastanın tedavi edilmesi gerekir.

Şemsettin ÖZKAN

03.07.2021 KONYA

KAYNAKLAR

1- kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.