EY İNSAN RAB’BİN SIRRI SENSİN KALBİNE YOLCULUK ET!

(Toplumsal İlişkiler 177)


سَنُر۪يهِمْ اٰيَاتِنَا فِي الْاٰفَاقِ وَف۪ٓي اَنْفُسِهِمْ حَتّٰى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ اَنَّهُ الْحَقُّۜ اَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ اَنَّهُ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ شَه۪يدٌ
“Elinizdeki bu Kur’an’ın Allah’tan gelen kesin ve tartışılmaz bir gerçek olduğu bütün insanlık tarafından açık ve net olarak anlaşılıncaya kadar, onlara hem dış dünyada, hem de kendi iç dünyalarında ayetlerimizi göstereceğiz. Kıyamete kadar bütün insanlar Allah’ın ayetlerinin işâret ettiği bireysel, toplumsal, tarihî, ekonomik ve siyasal gerçeklerin bir bir ortaya çıktığını hem kendi iç dünyalarında, hem Mekke’de, Harem’de hem de dış alemde, bütün dünyada apaçık görecekler. Çevrelerindeki hayatı daha yakından tanıyacaklar. Böylece insanlık, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde, Kur’an’ın insan ürünü bir kitap olmadığını anlayacaktır. Bu nasıl olur deme: Rabb’inin her an her şeye tanık olması yetmez mi?” (Fussilet/53)

Hazreti insan… Allah’ın yeryüzündeki halifesi. Meleklerin bile kendisine tazim(saygı) secdesi yaptığı varlık. Rabbimizin özene bezene yarattığı, kendinden ruh üflediği ve kendisine irade bahşedilen, emaneti yüklenen aciz canlı. Bir o kadar da sırlara vakıf… İnsan insan oldu mu mükemmel, ahsen-i takvim, meleklerden de üstün, çünkü kendinde var olan kötü dürtüleri çirkin emellerine alet etmiyor, gelin görün ki aynı insan, insan olmayı beceremiyorsa belhüm adal, esfele safilin, aşağıların aşağısı, hayvandan da aşağı ve bir o kadar da karaktersiz, şerefsiz, edepsiz ve haysiyetsiz…

Onun içinde aşkı barındırdığı kalbi var. Gönül eri o. Sevgi fışkırıyor yüreğinin derinliklerinden. Ağlıyor, gözyaşı döküyor, acıyor, merhamet ediyor en önemlisi.

İnsanın kalbine yolculuk edebilmesi için onu ıslah etmesi, bakımlarını tam yapması gerekir. Kalbin terbiyesinde üç nokta vardır ki, bunlara dikkat etmek gerekir:

1- sohbet

2- hizmet

3- zikir

Sohbet deyince sahabe arkadaş akla gelmelidir. Tıpkı Peygamberimiz ve ashabı gibi. Budizm Hristiyanlık gibi dinler kalbin arınması için insanlardan uzaklaşıp uzlete çekilmeyi önerirler. İslam tam tersini söyler. Tam tersine insanlarla birlikte karşılıklı etkişim halinde olmayı ister. Birbirlerinden insanların ders almayı, kendilerine olgun, edep sahibi, ilim irfan sahibi, akıl sahibi, hikmet sahibi, ahlaklı biriyle etkileşime geçmeyi önerir. Tıpkı Peygambirimiz ve arkadaşları gibi.

İkinci olarak tüm mahlukata hizmet etmek de kalbe yapılacak yolculukta ve kalbin sırlarına vakıf olmada bize yardımcı olacaktır. Nakşıbendi hazretlerine hocası yedi yıl insanlara yedi yıl da hayvanlara hizmet etmesini tavsiye etmiştir. O da insanlara bir köpeğin bakımını üstlenmiştir.

Üçüncü olarak Allah’ı çokça anmak kalbe yapılacak yolculukta bize yol haritası verir. Zikir kalbi korur kalp motorunun raf ömrünü uzatır. Sevgi yüklemesi yapar.

Ey insan Rabbinin sırlarına vakıf bulunuyorsun. O halde gereğini yap. Kendi içine doğru bir seyahat planla. Hz. Şems’in

aşkında onuncu kuralı neydi?
“Ne yöne gidersen git, -doğu, batı, kuzey ya da güney- çıktığın her yolculuğu içine doğru bir seyahat olarak düşün! Kendi içine yolculuk eden kişi, sonunda arzı dolaşır.”

Onyedinci kuralı neydi:
“Esas kirlilik dışta değil içte, kisvede değil kalpte olur.
Onun dışındaki her leke ne kadar kötü görünürse görünsün, yıkandı mı temizlenir, suyla arınır. Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış haset ve art niyettir.” O zaman evini temiz tut misafir gelir. Kalbini temiz tut ölüm gelir. Kalbine dön, kalbin sesine kulak ver, içindeki vicdanının sesine daha doğrusu sana kalbine iyiliği fısıldayan meleğin sesine kulak ver! Şeytanın ve nefsinin kötülük fısıldadığı sese değil!

Kalın sağlıcakla…

Selam ve dua ile
Şemsettin ÖZKAN

26.11.2020 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-Şemsettin Özkan, Şemsabad (tarihi roman basılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.