DİLİ YOK KALBİMİN ONDAN NE KADAR BİZARIM

(Toplumsal İlişkiler 485)


وَاِنْ يَمْسَسْكَ اللّٰهُ بِضُرٍّ فَلَا كَاشِفَ لَهُٓ اِلَّا هُوَؕ وَاِنْ يَمْسَسْكَ بِخَيْرٍ فَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَدٖيرٌ
Eğer Allah sana bir zarar verecek olsa, onu O’ndan başka hiç kimse önleyemez ve eğer sana bir iyilik nasip etse, bunu da O’ndan başka hiç kimse engelleyemez. Unutma ki, O’nun her şeye gücü yeter.” (Enam/17)

İnsanın bazı anları vardır ki, o durumlarda çaresiz kalır. Elinden artık birşey gelmez, yapamaz. Etrafına baktığında da kimseyi göremez. İşte böyle anları çok güzel dile getirir Mehmet Akif;

Bana sor sevgili kârî sana ben söyliyeyim

Ne hüviyyette şu karşımda duran eş’ârım:

Bir yığın söz ki, samîmiyyeti ancak hüneri;

Ne tasannu’ bilirin, çünkü ne san’atkârım.

Şi’r için ‘göz yaşı’ derler, onu bilmem yalnız,

Aczimin giryesidir bence bütün âsârım!

Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem;

Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım!

Oku, şâyet sana bir hisli yürek lâzımsa;

Oku, zira onu yazdım, iki söz yazdımsa.

(Mehmed Akif Safahat s.39)

Bazen insan, anlatamamaktan önce anlatamayacağını bilmenin derdiyle bizârdır. (Bizâr: Bıkmış, usanmış, tedirgin, rahatsız.) Konuşan kişi kendi yalnızlığında, kendi kırılgan titreşiminde hatta kendi yokluğunda söylenir. İstiklal şairimiz çok açık ve net bir şekilde; “Dili yok kalbimin ondan ne kadar bîzârım” cümlesiyle “kime anlatayım? Nasıl anlatayım? Kalbimin dilinden kim anlar?” diyerek anlaşılmamaktan, anlatamamaktan dert yanar.

Prof. Dr. Kemal Sayar üstadımız Ruhun Derin Yaraları’nda bu mevzuya derinlemesine dalar:

” Sevdiğim arzımı demekçün sana / Bülbül söylediği dil gerek bana / Şu bağrım kül oldu hep yana yana / Onu söndürmeğe sel gerek bana… Halden anlar isen haldaş olalım /Gurbet gezdin ise yoldaş olalım / Anasız babasız gardaş olalım / Ucu yar zülfünde yol gerek bana ” demişti Karacaoğlan. Sözün ermediği menzilde, insanın gönlüne uzun bir yolculuğa çıkmak gerekir. Belki de Fuzuli dilince,” söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil “dir, belki Akif dilince” elemim bir yüreğin karı değil “dir, ” dili yok kalbimin ondan ne kadar bizarım”dır, belki Şeyhülislam Yahya dilince ” neler çeker bu gönül söylesem şikayet olur” ama yine de söylemeli değil mi insan? “Derdini anlatacak kadar Türkçe bilen tek kişi, Neşet Ertaş ‘tı derler ; Türkçenin göğündeki tüm yıldızların mekanı nur olsun.

Şemsettin ÖZKAN

13.10.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-1000kitap.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir