DEMEM O Kİ SAHİP OLDUKLARININ FARKINDA OL VE ŞÜKRET Kİ MUTLU OL

(Toplumsal İlişkiler 709)

وَاِذْ تَاَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَاَزٖيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ اِنَّ عَذَابٖي لَشَدٖيدٌ
Hani Rabb’iniz size şu bildiriyi yapmıştı: “Eğer emirlerime boyun eğerek Bana şükrederseniz, size verdiğim nîmetleri kat kat artıracağım; ama eğer nankörlük ederseniz, bilin ki Benim azâbım çok çetindir!” (İbrahim/7)

Şunu anlatmaya çalışıyorum; “demem o ki, sahip olduklarının farkına var bir hele ve şükret ki, mutlu olasın.” İnsanoğlunun şahsi kanaatim en zayıf noktası nankörlüğüdür. Adam evli “bekarlık sultanlık” diyor. Adam bekar “evlilik sağlıktır” diyor. Çocuğu yok “ah bir çocuğum olsa” diyor. Çocuğu olan da “bıktım bu çocuklardan” diyor.

Örnekleri çoğalt çoğaltabildiğin kadar. Adam işsiz dert yanıyor. Fakat çalışan işçi de işinden yakınıyor. Kimse sahip olduklarının farkında değil. Kimse haline şükretmiyor. Kimse halinden memnun değil.

Çok sevdiğim bir hadiste sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Müslüman olan, kendisine yeteri kadar rızık veri-

len, Allah’ın kendisine verdiği nimete kanaat eden kimse, şüp-hesiz kurtuluşa ermiştir.” (Müslim, Zekat 125, Tirmizi, Zühd 35, İbni Mace, Zühd 9)

Kanaatkar olmak rahatlığa kavuşturur” der İmam Şafi. Olan olmayan herşeye çok şükür diyebilmek, mutluluğa açılan kapıdır. Hz. Şems-i Tebrizi der ki; “şükür etmedikten sonra dünyaları yesen ne fayda? Şükür ile başladıktan sonra bir kuru ekmek değmez mi dünyalara?” Yani şükür mutluluğa giden yolda en tılsımlı kelimedir. Çünkü var olanla insanın yetinmesi ve memnun olması söz konusudur. Yaratıcı ile iletişim kurma vardır. Kahretmek, acizlenmek yoktur.

Medeniyete, uygarlığa giden yoldur teşekkür etmek. Sevgili Peygamberimiz “insanlara teşekkür etmesini bilmeyen Allah’a da şükredemez” buyururken vurgulanan da aynı şeydir. Kibar zarif olmak ve ne yaptığını bilmek nimetin izharı yani iyiliğin yapanı unutmamak, kıymet, değer vermek. Karşısındakini insan yerine koymak. Şükredince de Allah’ı sonsuz nimetlerin-

den ötürü asla unutmamak.

Hz. Mevlana’nın dediği gibi “iyi değil demek ne haddimize şükürler olsun her halimize.”

Şemsettin ÖZKAN

30.05.2022 DOĞANŞEHİR

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir