BIRAKACAĞIN ELİ HİÇ TUTMA TUTACAĞIN ELİ İSE HİÇ BIRAKMA SAHTE SEVGİLERDE GÜL OLMAKTANSA GERÇEK SEVGİLERDE DİKEN OL

(Toplumsal İlişkiler 855)

وَمَٓا اُمِرُٓوا اِلَّا لِيَعْبُدُوا اللّٰهَ مُخْلِصٖينَ لَهُ الدّٖينَ حُنَفَٓاءَ وَيُقٖيمُوا الصَّلٰوةَ وَيُؤْتُوا الزَّكٰوةَ وَذٰلِكَ دٖينُ الْقَيِّمَةِؕ
Hâlbuki onlara, ancak dini Allah’a has kılarak, hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.” (Beyyine/5)

Samimiyet yüreklerin konuştuğu bir dil. Bu yüzden insanların çoğunun yüreği buna yetmez. Samimiyet dediğimiz şey de, dilimizle yüreğimizin bir olması demek değil midir?

Hz. Mevlana; “bırakacağın eli hiç tutma! Tutacağın eli ise hiç bırakma! Sahte sevgilerde gül olmaktansa gerçek sevgilerde diken ol” derken samimiyetin, içtenliğin, saf ve doğal olmanın önemini keskin cümlelerle anlatır bize.

Tarih boyunca tüm Peygamberlerde kendinden bir önceki Peygamberin çağırdığı samimi, Allah’a özgü kılarak anlattığı din, ortadan kalkıp, sahte paralel din icat ettiklerinde insanları Tevhid inancına (Allah’ı birlemeye) insanları yeniden dini Allah’a has kılmaya çağırmışlardır.

Doğallık, tabi olmak, orijinallik elbette güzel şey dostlar, lakin samimiyet büsbütün güzel. Hatta güzelden de öte. İnsan birine niye kırılır? Yanlış insandan samimiyet beklediğimizden der Dostoyevski.

İnsan ilişkilerinde, toplumsal hayatımızda samimiyetin son derece önemli olduğunu söyleyen Sezai Karakoç; bir insanı anlamaya çalışmanın masraflı bir iş olduğunu, emek istediğini, gayret istediğini, samimiyet istediğini, oysa yanlış anlamanın çok kolay olduğunu, biraz kötü niyet, biraz da cahilliğin yeterli olduğuna vurgu yapar.

Sad bin ebi Vakkas (r.a)’den rivayet edilen ihlas ve niyet konusunda geçen bir hadiste sevgili Peygamberimiz Sad’e hitaben şöyle buyurmuştur:

Allah rızasını düşünerek yaptığın harcamalara hatta yemek yerken eşinin ağzına verdiğin lokmalara varıncaya kadar hepsinin mükafatını alacaksın.” (Buhari, İman 41, Cenaiz 36, Vesaya 2, Nefekat 1, Merda 16,Daavat 43, Feraiz 6, Müslim, Vasiyyet 5,)

Şemsettin ÖZKAN

28.10.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.