BEYİN BİR DONANIMDIR HER İNSANDA VARDIR AKIL BİR YAZILIMDIR HER İNSANDA YOKTUR

(Toplumsal İlişkiler 608)

وَاِذَا قٖيلَ لَهُمْ اٰمِنُوا كَمَٓا اٰمَنَ النَّاسُ قَالُٓوا اَنُؤْمِنُ كَمَٓا اٰمَنَ السُّفَـهَٓاءُؕ اَلَٓا اِنَّهُمْ هُمُ السُّفَـهَٓاءُ وَلٰكِنْ لَا يَعْلَمُونَ
Yine onlara, Gelin şu ikiyüzlülükten vazgeçin ve diğer mümin 
insanların inandığı gibi siz de hak dine yürekten iman edin! 
Bırakın artık şu kibir ve inâdı da, vahyin sesine kulak vererek Hakk’ın emrine teslim olun!” denildiği zaman, “Ne yani, şu 
akılsızların inandığı gibi mi inanalım? Sınırsız zevk ve eğlence içinde hayatı doyasıya yaşamak varken; doğruluk, erdemlilik, fedâkârlık gibi safsatalarla ne diye keyfimizi bozalım? Hem o dar kafalı, yobaz insanlarla aynı inancı paylaşmak bizim gibi üstün kişiliklere yakışır mı?” derler.İyi bilin ki, onlar gerçekten akılsızların ta kendileridir; ne var ki, bunun bilincinde değiller.” (Bakara/13)

Beyin önemli ama akıl ondan da önemli. Bunu dijital çağa uyarlayarak izah eden İranlı (Güney Azerbaycanlı) bir Türk olan halen ülkemizde yaşayan kimyacı ve felsefeci olan Dr. Anooshirvan Miandji (Anuşirvan Miyancı) şöyle diyor:

Beyin bir donanımdır her insanda vardır. Akıl bir yazılımdır. Her insanda yoktur.”

Bilmem katılırsınız katılmazsınız şahsi kanaatim çok güzel ve bir o kadar da felsefik bir cümle kurmuş. Evet beyin denen organ insan denen bilgisayarın donanımlarından biridir. Her insanda mevcuttur.

Ama ya akıl öyle mi? Maalesef her insanda mevcut değil! Piyasa kendinin akıllı olduğunu sananlardan geçilmiyor. Kurnazlar bile kendilerini akıllı sanıyor? Ya hu kurnazlık akıllılık mı yoksa hilekarlık mı sahtekarlık mı?

Ya (aykü) IQ? Zeka ile ilgili bir tanım olan iq (intelligence quotient), zekanın kat sayısı anlamına gelmektedir. IQ = (Zeka yaşı/gerçek yaş)x100 formülüyle hesaplanan bir değerdir.

Ya da Duygusal zekâ dediğimiz şey veya yaygın İngilizce ifade edilişiyle EQ, bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır. Evet bunlar hep akılla anlatılan zeka unsuru şeyler.

Fakat benim esas üzerinde durmak istediğim ruhsal zekadır. Ruhsal Zeka (SQ) becerilerimizin geliştirilmesi gerekir. Yani aslında her insanda olan, ancak gözardı edilen, unutulan zeka. İnsanın anlam, vizyon, değer özlemi ile kapasitesini geliştirmek için kullanacağı şeydir ruhsal zeka. Hayal kurmamıza ve mücadele etmemize olanak tanır. İnandığımız şeyler, yaptığımız eylemler arasında ki uyumu sağlar. Eylemlerimizin özündeki değer ve inançlarımızın temelini oluşturur. Maalesef ruhsal zeka yönünden insanların çoğu zayıf kalıyor. Bu zekaya %100 en çok sahip insanlar olarak bu fakir fetanet (zeki olmak) özelliğiyle Peygamberleri tam donanımlı ve yazılımlı olarak görüyorum. Sonra da evliyaları. Sözleriyle eylemleriyle tam bir bütünlük içindedir onlar. Gerçek akıllılar onlardır. Erdemlerle yüklüdürler. İnsanlar içinde aydın olmak isteyenlere tavsiyemiz son Peygambere benzemeye çalışsalar iyi ederler.

Yukarıda geçen ayeti iyi etüt ederseniz güya kendilerini akıllı zanneden münafıklar (kalben inanmadıkları halde dilleriyle inandığını söyleyenler) akılları sıra kurnazlık yapıp insanları kandırıyorlar. Kendilerini kandırdıklarının bile idrakinde değiller. Evet beyin diye bir et parçasından ibaret bir donanıma sahipler ama akıl diye bir yazılımları yok.

Şemsettin ÖZKAN

18.02.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-vikipedi

5-tr.linkedin.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.