BAZEN ONCA YAŞANMIŞLIĞIMIZI İKİ KELİME ANLATIR HAYIRLISI BÖYLEYMİŞ

(Toplumsal İlişkiler 860)

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ
تَكْرَهُوا شَيْـٔاً وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ وَعَسٰٓى اَنْ تُحِبُّوا شَيْـٔاً وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْؕ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَࣖ
Her ne kadar hoşunuza gitmese de, haksızlıklara karşı Allah yolunda savaşmak size farz kılınmıştır. Gerçi savaşın sıkıntı ve acılarına katlanmak zordur fakat zulmü engellemenin başka çıkar yolu kalmamışsa, daha büyük acıları önlemek için gerekirse savaşılmalıdır. Demek ki, sizin hoşlanmadığınız bir şey aslında sizin için hayırlı olabilir, hoşunuza giden bir şey de sizin için kötü sonuçlar doğurabilir. Neyin faydalı, neyin zararlı olduğunu en iyi Allah bilir, siz bilemezsiniz. Öyleyse, bilgi ve tecrübesi sınırlı olan insanoğlu, her şeyi bilen Allah’ın rehberliğine muhtaçtır.” (Bakara/216)

Bazen onca yaşanmışlığımızı iki kelime özetleyip çıkıverir: “Hayırlısı böyleymiş.” Gerçekten de öyledir. Hayırlısı neyse o olmuştur. Senin hayat yazılım programında bunları yaşamak da varmış. Hz. Mevlana’nın “istediğin oluyorsa bir olmuyorsa bin hayır ara” sözünü de böyle değerlendirmek gerekir.

Gönlü geniş ruhu gezginlerin onbeşinci kuralı bize şunu öğütler: “Allah içte ve dışta her an hepimizi tamama erdirmekle meşguldür. Tek tek herbirimiz tamamlanmış bir sanat eseriyiz.
Yaşadığımız her hadise, atlattığımız her badire eksiklerimizi gidermemiz için tasarlanmıştır. Rab noksanlarımızla ayrı ayrı uğraşır çünkü beşeriyet denen eser, kusursuzluğu hedefler.” Hiçbir şey boş değildir. Her şeyin bir sebebi vardır. Meseleleri iyi etüd etmek lazım. Olayların geri planını çözebilmek için de, hikmetli bakış açıları geliştirmemiz gerekiyor.

Bu yüzden de sevgili Peygamberimizin; “Yarabbi! Bana eşyayı olduğu gibi göster” şeklindeki duasını iyi anlamalıyız. Demekki olayların sebebi hikmetine derinlemesine nüfuz edemiyoruz. Eşyanın (Bütün her şeyin) hakikatini anlamada eksiğiz, noksanız. Hadiselerin perde arkasını görmede aciziz.

O halde hal ehlinin, olayları derinlemesine analiz edip sonra da;“hayırlısı böyleymiş” deyip, onca yaşanmışlığımızı iki kelimede özetlemesi boşuna değilmiş. Zira iyi bildiğimiz bir şey bizim için kötü, kötü bildiğimiz bir şey de bizim için iyi olabilir.
Şemsettin ÖZKAN

02.11.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir