(Toplumsal İlişkiler 1352)
يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَاُنْثٰى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَـبَٓائِلَ لِتَعَارَفُواؕ اِنَّ اَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللّٰهِ اَتْقٰيكُمْؕ اِنَّ اللّٰهَ عَلٖيمٌ خَبٖيرٌ
“Ey insanlar! Gerçekten Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık ve birbirinizle tanışıp rahat, huzur ve kardeşlik içinde bir hayatı yaşamak için iyilikte, güzellikte yarışasınız diye sizi ırklara, boylara ayırdık. Hepiniz Âdem ve Havvâ adındaki bir anne babanın çocuklarısınız. Dolayısıyla, herhangi bir ırkın veya sınıfın diğerine üstünlüğü söz konusu olamaz. Gerçek şu ki, Allah katında en üstün, en değerli olanınız, takva bakımından en ileride olanınızdır. Irk, renk, zenginlik, güzellik, makâm, şöhret, güç gibi özellikler, İslâm’a göre asla üstünlük ölçüsü değildir. İlâhî değer ölçülerine göre en kıymetli, en saygıdeğer insan; ahlâkî erdemler bakımından en önde olan insandır. Ey insanlar! İyi kötü, doğru yanlış, güzel çirkin, üstün aşağı gibi bütün değer ölçülerinizi Allah’ın kitabından almalısınız. Çünkü Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdâr olandır.” (Hucurat/13)
İnsanoğlu ne hikmetse bir şeyleri hep yanlış adreslerde arar durur. Üstüne üstlük bir de zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışır. Örneğin soyluluğu güzelikte, boyunda postunda, arzı endam edişinde arar. Yanlış yerdedir.
İnceliği, zerafeti insanın lisanında arayacağına ince belli olup olmadığına odaklanarak arar. Ne alaka değil mi? Hakeza doğruluğu dürüstlüğü, insanın ağzından çıkacak iki çift sözde arar. Yine samanlıkta iğne arıyor. Çünkü doğru ve dürüst olmak insanın özündedir. Güzelliği de insanın yüzüne bakarak o kişiyi güzel,iyi, yakışıklı olarak değerlendiriyor. Halbuki insanda asıl aranması gereken güzellik yüreğindedir. Yüreğini nasıl buluyorsun, bana ondan haber ver.
Hz. Mevlana; “asalet boyda değil soyda, incelik belde değil dilde, doğruluk sözde değil özde, güzellik yüzde değil yürekte olur” derken, bu mevzuyu çok güzel analiz eder ve meseleyi bu cümlesiyle özetler. Yüce Yaratan yukarıda geçen ayette buyurduğu gibi insanların soy sop, kabile ve ırklara ayırmasındaki hikmetin onların birbirleri tanımaları olduğunu, takva yönünden, ahlak açısından öne çıkanlarının da, bu konuda diğerlerine nazaran daha üstün olduğunu söyler.
Şemsettin ÖZKAN
09.03.2024 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com