ALLAH GÖNLÜNÜ YATIŞTIRSIN HUZURA KAVUŞTURSUN DUASI NE HOŞ DUADIR BU DUAYA SEN DE AMİN DE

(Toplumsal İlişkiler 469)


يَٓا اَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُࣗ
اِرْجِعٖٓي اِلٰى رَبِّكِ رَاضِيَةً مَرْضِيَّةًۚ
فَادْخُلٖي فٖي عِبَادٖيۙ
وَادْخُلٖي جَنَّتٖي
Ey gönlü vahiyle, Allah’a kullukla huzura ermiş kişi!”
Rabb’ine dön; O’ndan razı olmuş ve O’nun rızasını kazanmış olarak! Sen O’ndan hoşnut, O de senden hoşnut bir hâlde!
Haydi, sen de katıl seçkin kullarımın arasına!”
“Haydi, gir cennetime!” (Fecr/27-30)

Sevgili Hz. Mevlana’mız ne güzel der: “ Allah gönlünü yatıştırsın, huzura kavuştursun’ duası ne hoş duadır bu duaya sen de ‘amin’ de!” Gerçekten de nefs-i mutmainne yani

 hiçbir şüphesi kalmamış ve tamamen tatmin olan nefis mertebesi olarak bilinmektedir. Nefs-i merdiyye mertebesi, Allah’ın rızasına nail olmaktadır. Bu nedenle de razı olunmuş nefis olarak kabul edilmektedir.

Yukarıda kendisini beğenmiş, bencil ve muhteris insan tipini eleştiren âyetlerin, dolaylı olarak samimi müminler için de “Allah’ın emrine saygı ve Allah’ın yarattıklarına şefkat” şeklinde özetlenen bir inanç ve yaşama modeli ortaya koyduğu ifade edilmişti. İşte 27. âyette sözü edilen “imanın huzuruna kavuşmuş insan”, dünya hayatını bu modele göre yaşayıp tamamlamış olan mümindir. Bu âyetlerde, “Ona âhirette şöyle seslenilecek” gibi bir ifadeye yer verilmeden, doğrudan insana hitap edilmesi, Cenâb-ı Hakk’ın bu yapıdaki kullarına çok güzel bir iltifatı ve özellikle âyetlerin, doğrudan kulu muhatap alan son derece zarif ve sıcak üslûbu, inanan insana, uhrevî saadetin bu dünyaya kadar yayılan müjdeli bir kokusu gibi gelmektedir. “İmanın huzuruna kavuşmuş insan” diye çevirdiğimiz “nefs-i mutmainne” bu bağlamda yukarıda başlıca özelliklerine değinilen modele göre bir dünya hayatı yaşayarak ruhunu kemale erdirmiş mümini ifade eder.

Nefs-i mutmainne derecesine ulaşan insanın iç çatışmaları yatışmış, sıkıntı ve gerilimleri son bulmuştur; o Allah ile barışık, insanlarla barışık ve kendisiyle barışıktır; dolayısıyla huzur ve tatmin içerisindedir. İnsan için en büyük saadet, kulluktaki kemali sayesinde rabbini kendisinden hoşnut etmiş, rabbi tarafından ödüllendirilerek kendisi de O’ndan hoşnut kalmış olmasıdır. Allah Teâlâ’nın cennetine kabul ettiklerini “Benim kullarım” diye anması iltifatların en güzelidir. Bu sevgi ve hoşnutlukların kullara kazandırdığı son nimet ise cennete kabul edilip, orada bütün tasavvurların üstünde bir mutluluk verecek olan “bütün nimetlerden daha üstün” olduğu bildirilen (Tevbe 9/72) bir “rıdvân”a erişmeleridir. (Kaynak : Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 5 Sayfa: 621-622)

Huzura kavuşmak ne güzel! Gönlümüzün yatışması ne hoş! Rabbinin hoşnutluğunu kazanmış kalp ne rahat! Hepinizin kalbi nefs-i mutmain olsun emi değerli dostlar! Amin, amin, amin…

Şemsettin ÖZKAN

27.09.2021 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.