EN TEHLİKELİ DÜŞMAN BİZE BENZEYİP DE BİZDEN OLMAYANDIR

(Toplumsal İlişkiler 1545)

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ اٰمَنَّا بِاللّٰهِ وَبِالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنٖينَۘ
“(Dışlanmaktan ve aşağılanmaktan kurtulmak ve Müslümanların elde edeceği nimet ve faziletlerden yararlanmak için) İnsanlardan (öyle) kimseler vardır ki, “biz Allah’a ve ahiret gününe inandık” derler. (Ve öyle gözükürler.) Halbuki onlar inanmış değillerdir.” (Bakara/8)

Şu kısacık ömründe kimler aldatmadı ki insanı? Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, devir; tilkiyle plan yapıp, kurtla avlanan, sonra da koyunla oturup yas tutanların devri. At izi it izine karıştı. Kimin ne mal olduğu belli değil. Kim ne iş yapar, kiminle iş tutar, yaptığı kimin işine yarıyor, bir bilebilsek anlayacağız ne mal adam olduğunu.

           Hz. Ali (r.a); “en tehlikeli düşman bize benzeyip de bizden olmayandır” buyururken, aldatanlar içinde sağ gösterip sol vuranların, en sıkıntılıları olduğunu anlatır. Çünkü bunları ayırt etmenin zorluk derecesini kestirmek çok zordur. En yakınındakinin bile sana düşman olduğunu bilemezsin.  

          Bir Sümer atasözünde denildiği gibi; “çobanın kaval sesine kanıp yaylaya gittiğini zanneden koyunlar, mezbahaya gittiklerini hiçbir zaman anlayamadılar.” Maalesef aldanan aldanana. 

          Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, devir; tilkiyle plan yapıp, kurtla avlanan, sonra da koyunla oturup yas tutanların devri. At izi it izine karıştı. Kimin ne mal olduğu belli değil. Kim ne iş yapar, kiminle iş tutar, yaptığı kimin işine yarıyor, bir bilebilsek anlayacağız ne mal adam olduğunu.

          Bu yüzden en iyi bildiğimiz yakınlardan, tanıdıklardan birilerinin çark ettiğine şahit olmak, bizleri üzüyor. “Sende mi Brütüs?” diye hayıflanıp duruyoruz.  

Şemsettin ÖZKAN
18.09.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.