HERKESİN BİR UMUDU VARDIR BİR SAVAŞI BİR KAYBEDİŞİ BİR ACISI BİR YALNIZLIĞI BİR HÜZNÜ ÇÜNKÜ HERKESİN BİR GİDENİ VARDIR İÇİNDEN BİR TÜRLÜ UĞURLAYAMADIĞI

(Toplumsal İlişkiler 1474)

وَتَوَلّٰى عَنْهُمْ وَقَالَ يَٓا اَسَفٰى عَلٰى يُوسُفَ وَابْيَضَّتْ عَيْنَاهُ مِنَ الْحُزْنِ فَهُوَ كَظٖيمٌ 
“Ve gözyaşlarıyla ıslanan yüzünü onlardan çevirip “Ah, Yûsuf’um!” diye inledi;öyle dayanılmaz acılarla sarsıldı ki, sonunda, hayatın bu acı gerçeğine üzüntüden gözlerine ak düştü, göremez hâle geldi. Artık kederini içine atıyor, acıdan yutkunup duruyordu.” (Yusuf/84)

Turgut Uyar der ki; “herkesin bir umudu vardır. Bir savaşı, bir kaybedişi, bir acısı, bir yalnızlığı, bir hüznü… Çünkü herkesin bir gideni vardır, içinden bir türlü uğurlayamadığı.”

             Haklıdır üstat, giden varsa aramızdan, sevdiklerimizden elbette acı ve hüzün olacaktır. Buruk bir veda olacaktır olmasına da, insanın üzüntü ve keder anaforundan çıkamaması çok acıdır. Hele takıntı (obsesyon) yapması hepten sıkıntıdır. İnsanın bir türlü içinden uzaklaştıramadığı bu olumsuz düşünce ve dürtüler zamanla psikolojik bir travma yaşamasına neden olacaktır; “Obsesif kompulsif bozukluk.”

               Ama herkesin bir umudu var mı? Var. Bir savaşı var mı var. Nihayet kaybedişi, acısı, hüznü, yalnızlığı var mı var. Neden peki? Zira herkesin içinden çıkıp atamadığı bir gideni vardır da ondan. Örneğin babaannemin vefat edip bizden ayrılıp gidişi, hâlâ içimde bir ukdedir. Nedense onu bir türlü uğurlayamıyor, veda edemiyorum ona. 

             Burada “Veda” adlı şarkı geliyor aklıma. Şiirimizin beş hececilerinden Orhan Seyfi Orhon’un, kanser olan kızı için yazdığı, Yusuf Nalkesen’in; Muhayyer Kürdi makamında bestelediği bu şaheser, Türk Sanat Müziğimizin de, kilometre taşlarındandır. Geliniz bu güzel eseri bir hatırlayalım:    

Hani, o bırakıp giderken seni
Bu öksüz tavrını takmayacaktın?
Alnına koyarken vedâ busemi,
Yüzüme bu türlü bakmayacaktın?
Hani, ey gözlerim bu son vedâda,
Yolunu kaybeden yolcunun dağda,
Birini çağırmak için imdada
Yaktığı ateşi yakmayacaktın?
Gelse de en acı sözler dilime,
Uçacak sanırım birkaç kelime…
Bir alev halinde düştün elime,
Hani, ey gözyaşım akmayacaktın?


Şemsettin ÖZKAN
09.07.2024 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-siir.gen.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.