AĞLAMAYIN İÇİM ÖLDÜYDÜ ZATEN GÖZLERİMİ KAPATTIM SADECE

(Toplumsal İlişkiler 1377)

اَيْنَ مَا تَكُونُوا يُدْرِكْكُمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنْتُمْ فٖي بُرُوجٍ مُشَيَّدَةٍؕ وَاِنْ تُصِبْهُمْ حَسَنَةٌ يَقُولُوا هٰذِهٖ مِنْ عِنْدِ اللّٰهِۚ وَاِنْ تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ يَقُولُوا هٰذِهٖ مِنْ عِنْدِكَؕ قُلْ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ اللّٰهِؕ فَمَا لِ‌هٰٓؤُ۬لَٓاءِ الْقَوْمِ لَا يَكَادُونَ يَفْقَهُونَ حَدٖيثاً
(Halbuki) Her nerede olursanız (olun), ölüm sizi bulur (ve dünyanızdan koparır); yüksekçe yerlerde tahkim edilmiş şatolarda olsanız bile (Azrail canınızı alır). Onlara (gafil ve hain olanlara) bir iyilik (her türlü nimet ve fazilet) dokunsa: “Bu, Allah’tandır” demeye (başlarlar); onlara bir kötülük (musibet ve felaket) dokununca da: “Bu Sendendir” (Senin yüzündendir) diyerek (ey Elçim, Seni suçlamaya çalışırlar). De ki: “(Bunların) Tümü Allah’tandır.” (Ama sizin de bu neticelerde; iradenizin, yani niyet ve gayretinizin elbette payı ve karşılığı vardır. Bunları açıklayan elçilerin gönderilişi de Mevlâ’nın lütfundandır.) Fakat bu (sorumsuz) topluluğa ne oluyor ki, hiçbir sözü anlamaya yanaşmayıp (Kur’ani emirleri kavramaya) gayret etmemektedirler?” (Nisa/78)

Bir sosyal medya paylaşımında; “yere batsın 14 Şubatınız ne çabuk unuttunuz 6 Şubatı?” Mezar taşında da “Ağlamayın içim öldüydü zaten gözlerimi kapattım sadece” yazması doğrusu bana çok anlamlı geldi.

         Bir tarafta daha bir yılı dolmamış asrın felaketi olarak geçen 6 Şubat depremi, diğer yanda da 14 Şubat sevgililer gününe hazırlananların karşılaştırmasını yapmış paylaşımı yapan arkadaş. Bir taraftan da bir mezarlık görseli var, mezarda herkesin ölüm tarihi 6 Şubat 2023 yazıyor. Sizce de entesan değil mi?

         Ama asıl sorun tüm insanlığın “ağlamayın içim öldüydü zaten” cümlesiyle çarpıcı bir şekilde ifade edilmesidir. Burada depremde ölenler kasdedilmiyor tüm insanlığın ölmesi anlatılıyor. Esas yaman olan da burası. Dolaylı yönden anlatım çok güçlü. Depremde ölenin dilinden “gözlerimi kapattım sadece” cümlesinde de yine tüm insanlığın ölmesi vurgusu son derece mükemmel anlatılmış. Yani biz insanlık olarak çok önceden ölmüştük zaten. Üzerimize beton yığınlar çökünce bir gözlerimizi kapatmak kalmıştı, şimdi onu da yaptık işte.

         İşin bir başka boyutu biz evlerin inşaatında demirden, çimentodan, ondan bundan çalarak, kendimizi, yani kalbimizi taşlaştırmıştık, ölüydük biz demektir bu. Kısacası yoksulluğun içimizde olduğunun güçlü bir şekilde vurgulanmasıdır. 

Şemsettin ÖZKAN

03.04.20224 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.