YIKILMAK BİNAYA MAHSUS BİR ŞEY DEĞİL Kİ ZÜLEYHA BEN BİR İNSANIN BİR CÜMLEYLE YIKILDIĞINI GÖRDÜM

(Toplumsal İlişkiler 1285)

وَاَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْؕ لَوْ اَنْفَقْتَ مَا فِي الْاَرْضِ جَمٖيعاً مَٓا اَلَّفْتَ بَيْنَ قُلُوبِهِمْ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ اَلَّفَ بَيْنَهُمْؕ اِنَّهُ عَزٖيزٌ حَكٖيمٌ
“Ve (Allah), onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların gönüllerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı. Çünkü O, mutlak galiptir, hikmet sahibidir.” (Enfal/63)

Cahit Zarifoğlu’nun; “yıkılmak binaya mahsus bir şey değil ki Züleyha, ben bir insanın, bir cümleyle yıkıldığını gördüm” sözündeki benzetmeler ilginç değil mi?

             Koca bir bina ile ondan daha küçük görünse de, evden daha kat be kat daha büyük olan gönül sarayının yıkılışı, elbette birbirlerinden çok ama çok farklıdır. Her ne kadar bina somut anlamda insandan büyük olsa da soyut manada gönül daha büyüktür.

         Yıkım deyince her şeyden önce aklımıza gelen ilk şey; yok olmaya sebep olacak şey, çöküş, büyük felaket ve zarardır. Yıkılmak hüzünlü, acılı, endişeli ruh halidir. Hiç kimse bu durumdan memnun kalmaz. Yıkılmayı hiç kimse sevmez. Sinir bozucu bir haldir yıkılmak.

         Tamam maddi boyutu yüksek olan binaların yıkılması çok üzücüydü. Hele asrın felaketi denen 6 Şubat 2023 Maraş depremleri 11 ilimizi doğrudan etkiledi. Hala yaralar tam olarak sarılamadı. Birçok insanımızı kaybettik. Sosyal, ekonomik, siyasi, iktisadi vb birçok alanda derin acılar bıraktı bu yıkımlar.

          Bir de insanı içerden çökerten gönül yıkmalar var. Bu gönül yıkmalarda tek bir cümle kafi gelir. Hz. Mevlana der ki; “gönül kırmak gönülsüz insanların işidir.” Kaba saba insandan insanın gönlünü okşayan bir söz ve davranış beklemek abesle iştigaldir.

          İnsan odun değil ki, kırıldığı zaman ses çıkarsın. Anlayamıyoruz bazen sevdiklerimizi, bize en yakınlarda olanları  kırdığımızı. Öylesine sessizce kırılıveriyorlar işte. İki kelime yetiyor seven bir kalbi kırıp dökmeye. Sonra roman yazsak nafile.

Şemsettin ÖZKAN

03.01.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.