SESTEN SÖZDEN KULAK ANLAR AYAK ANLAMAZ AŞIKTAN DA ARİF ANLAR BAŞKASI ANLAMAZ

(Toplumsal İlişkiler 1147)

فَاَشَارَتْ اِلَيْهِ۠ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَنْ كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيًّا
قَالَ اِنّ۪ي عَبْدُ اللّٰهِ۠ اٰتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَن۪ي نَبِيًّاۙ


“Bunun üzerine Meryem, O size her şeyi anlatır!” dercesine
çocuğa işâret etti. Onlar, “Beşikteki bir bebekle nasıl konuşabiliriz ki?” diye hayretle sordular. Ve büyük mûcize gerçekleşti:” (Meryem/29)
Daha birkaç günlük bir bebek olan İsa, “Bakın, ben Allah’ın bir mûcize olarak yarattığı kuluyum!” dedi, “O bana ilâhî Kitap
 bilgisini bahşetti ve beni bir Peygamber yaptı.” (Meryem/30)

Hz. Mevlana der ki; “sesten sözden kulak anlar ayak anlamaz aşıktan da arif anlar başkası anlamaz” derken herşeyin bir pirinin olduğunu söyler. Herkes iştigal ettiği alana göre o işten anladığının altını çizer. 

             Yine Hz. Mevlana; “harfler yetişmedi anlaşılmama bari halden anla!” Yani bize satırdan okuyan söz adamı değil sadırdan (gönülden, halden) anlayan gönül erleri gerek diyor Hz. Pir. Hz. Mevlana “hâl ile öğüt veren kâl (söz) ile öğüt verenden hayırlıdır” derken de, bize hocaların eğitimcilerin nasıl olması gerektiği konusunda ipuçları verir. Örnek model olma konusunda yine Hz. Pir der ki; “ halinle söz söyler hale gel!” Yani hoca olmak, eğitimci olmak öyle her babayiğidin harcı değil.

             Bakıyorum da sosyal medyada herkes herşeyden anlar gözüküyor. Lakin kimsenin öyle bir durumu yok aslında. Doktor hastalıktan, hoca dinden, inşaat mühendisi inşaattan söz etsin, buna lafımız yok. Ama anlamayanın her konuya burnunu sokması olacak şey değil. Sesten, sözden kulak anlar, göz ne anlasın, kol ve bacak ne anlasın, sesten, sözden? Aşıkların dilinden de ancak arifler anlar. Arif olmayan ne bilsin aşığın halini?

Şemsettin ÖZKAN

17.08.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.