HAYAT UYKUDUR ÖLÜNCE UYANIR İNSAN SEN ERKEN DAVRAN ÖLMEDEN ÖNCE UYAN

(Toplumsal İlişkiler 1125)

اَللّٰهُ يَتَوَفَّى الْاَنْفُسَ حٖينَ مَوْتِهَا وَالَّتٖي لَمْ تَمُتْ فٖي مَنَامِهَاۚ فَيُمْسِكُ الَّتٖي قَضٰى عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَيُرْسِلُ الْاُخْرٰٓى اِلٰٓى اَجَلٍ مُسَمًّىؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Allah, insanların ölümleri anında ruhlarını alarak ölümlerini gerçekleştirir. Ölmeyenin de uykularında ruhlarını alarak ölü gibi uyutur. Uykuları sırasında ölümlerine hükmettiği ruhları kudret elinde tutar, diğerlerini de belirli vâdeye kadar serbest bırakır. Gelişmeye devam eden, tefekkür-düşünme ağına sahip, faydalı sonuçlar elde edebilen toplumlar için, bunda Allah’ın sınırsız kudretini, kurduğu düzeni, yüce hikmetini gösteren âyetler, deliller var.” (Zümer/42)

Ruhun yorgunsa uykular çare olmaz. Çoğu insan bu hayatta iki şeyi anlamaz ya da anlamamakta inat eder; biri kadınları, diğeri de uykuları. Uyan uykularından da rüyalarının gerçeklerini bir gör hele.

          Hz. Mevlana der ki; “hayat uykudur, ölünce uyanır insan. Sen erken davran ölmeden önce uyan.” Sahi uyku bir ölüm değil midir? Uykuyla bir başka boyuta geçmiyor muyuz?

          Kadınları anlamayanlar, onlar da ölüm değil midir? Durun durun hemen yanlış anlamayın. Fransızlar kadın erkek cinselliği için, yaşanan hazlar için le petit mourir (küçük ölüm) diyorlar. Yani uyku gibi bir başka boyuta geçiş. Sevgili Peygamberimiz dünyanızdan üç şey sevdirildi derken kadını da zikreder.

         Hani derler ya ölesiye sevmek diye kullanılan tabir bu yüzden olsa gerek. İnsan uykuyu da kadını da ölesiye sever. Bundan tabi bir şey olamaz. Sevmeyenler eşeklik eder zaten Şems-i Tebrizi’nin ifadesiyle.

         Bu hayat derin bir uykuysa ki, öyle. Ölünce uyanıyorsa insanların çoğu, sen akıllı ol da ölmeden önce uyan bre kardeşim!

Şemsettin ÖZKAN

26.07.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.