BEN İYİYLE KÖTÜYLE KAVGA ETMEM KAVGA  İLE İŞİM OLMAZ BENİM BIRAKIN SAVAŞMAYI GÖNLÜM BARIŞLARDAN BİLE ÜRKMEKTE

(Toplumsal İlişkiler 1099)

اَلْحَجُّ اَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌۚ فَمَنْ فَرَضَ فٖيهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِي الْحَجِّؕ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللّٰهُؕ وَتَزَوَّدُوا فَاِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوٰىؗ وَاتَّقُونِ يَٓا اُو۬لِي الْاَلْبَابِ
“Hac, herkesçe bilinen aylardadır. Bunlar da Şevval ve Zilkade aylarıyla, Zilhicce ayının ilk on günüdür. Sadece bu aylar içinde hacca niyet ederek ihrama girebilirsiniz veya önce umre yapıp haccı bekleyebilirsiniz. Diğer aylarda girdiğiniz ihram ile hacca niyet etmiş olmazsınız. Her kim o aylarda ihramagirmekle haccı tamamlamayı kendisine gerekli kılarsa, şunu iyi bilsin ki, hac sırasında kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur. Öyleyse iyi ve yararlı işler yapın ve unutmayın ki, her ne iyilik yaparsanız, Allah onu bilmektedir. Bir de, kendiniz için azık hazırlayın, 
Allah’a güveniyoruz!” diyerek hac yolculuğu için gereken hazırlıkları ihmal etmeyin, fakat her zaman olduğu gibi hac yolculuğu için de kuşkusuz en iyi azık, kişiyi kötülüklerden, günahlardan koruyarak iyiliklere, güzelliklere yönelten ihlâs ve samimiyet, yani takvâdır. O hâlde, Bana karşı gelmekten sakının, ey akıl ve sağduyu sahipleri!” (Bakara/197)

Hz. Mevlana Mesnevi’nin 1.cilt 2392 nolu beytinde şöyle der; “ben iyiyle kötüyle kavga etmem kavga ile işim olmaz benim bırakın savaşmayı gönlüm barışlardan bile ürkmekte…” Kavgalar hangi meseleleri çözmüş ki?

        Fikirlerin özgür ortamlarda meseleleri enine boyuna masaya yatırıp tartışmaları gerekirken birilerinin hegemonya kurmaya kalkmaları da neyin necisi öyle? Fikirler ne zamandan beri dayatılmaya başlandı? İyi ve kötü hep varolagelecektir. Dünya durdukça Hak ve Batıl olacaktır hep.

        Dini argümanların hangisini ele alırsanız alın kavgayı değil, barışı önceler. Örneğin hac mekanları tam bir sit alanıdır, vurma, kırma ve öldürme yasaktır. Selamlaşmak; “benden sana zarar gelmez” demenin bir açıklamasıdır aslında.

        Tüm bu kavgalardan kaçınmayı her ne kadar öğütlerse öğütlesin din, barışın da düşmanları vardır. Barış ortamları da bir o kadar ürkütücüdür, bu yüzden çok dikkatli olmak gerekecektir, “barış, barış” diyen nice barış düşmanlarına karşı. Bu yüzden barış ortamları da bazen tedirginlik verebilir. 

Şemsettin ÖZKAN

30.06.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.