GEÇMİŞE ÜZÜLMEK GELECEKTEN TEDİRGİN OLMAK ALLAH’LA ARANDAKİ PERDEDİR O PERDEYİ ATEŞE AT

(Toplumsal İlişkiler 1068)

وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَاَنْتُمُ الْاَعْلَوْنَ اِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنٖينَ
“Öyleyse şu öğüdü iyi dinleyin: Zorluklar karşısında yılgınlığa düşmeyin, bu uğurda başınıza gelebilecek acı olaylardan ötürü 
üzüntüye de kapılmayın. Zira eğer gerçekten inanıyorsanız, 
eninde sonunda üstün gelecek olan, sizlersiniz.” (Al-i imran/139)

Geçmişe takılıp takıntı yapmak, gelecekten tedirgin olmak ne kötü bir ruh halidir öyle değerli dostlar! Çünkü insan ruhunu hasta eden bir psikolojik rahatsızlıktır da ondan. Hz. Mevlana; “geçmişe üzülmek, gelecekten tedirgin olmak, Allah’la arandaki perdedir. O perdeyi ateşe at!” derken bu halin tehlikelerine işaret eder.

Geçmişe üzülmek, gelecekten tedirgin olmak, elden çıkana hayıflanmak insanoğlunun en çok kafasına taktığı meselelerdir. Mevlana hazretleri Mesnevi’de insanoğlunun bu zaafının kendisine nelere mâl olacağını şu ibretli hikaye ile anlatır: Bir gün, avcının biri, bir serçeyi yakalar. Serçe ona der ki: “- Benim bir lokma etimden ne olacak ki? Sen beni serbest bırak, ben de sana hayatta her zaman gerekli olacak, üç tane öğüt vereyim. Avcının aklı yatar ve kuşu serbest bırakır. Kuş uçup yüksekçe bir dala konduktan sonra başlar:

– Olmayacak şeye, kim söylerse söylesin, inanma! Bu birinci öğüdümdür. İkinci Öğüdüm: Geçmiş gitmiş şeyler için üzülme, bir şey senden gittikten sonra, onun özlemini çekme, dedikten sonra, Benim karnımda on dirhem inci vardı, beni bırakınca, inciden oldun, diye devam etti. Bunu duyan avcı başladı; “- ah aptal kafam,” diyerek dövünmeye. Kuş bunun üzerine; “- Hani geçmiş gitmiş şeyler için üzülmeyecektin” der. Avcı ; “- haklısın” deyip, üçüncü öğüdü de vermesini ister. Lakin kuş; “- Diğer öğütlerimi tuttun mu ki, üçüncüsünü de tutasın,” diyerek uçup gider. Ayeti Kerimelerin Işığında Mutlu Olmanın Formülü – Ümitsizlik ve çaresizlik tuzağına düşme. Her zaman bir umut ışığı ve her derdin bir devası olduğunu unutma. Tevekkül sahibi ol. Sıkıntılar karşısında sabrı cemil niyaz et! “Onlar; başlarına bir musibet gelince; “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler.” (Bakara 156) – Büyüklük kompleksine kapılıp, insanları ezerek arkadaşlarını kendinden uzaklaştırma! “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah’tan korkup sakının; umulur ki esirgenirsiniz.” (Hucurat 10) Cerir b. Abdullah, Hz. Peygamber’in (s.a.v)’in; “Birincisi namaz kılmak, ikincisi zekat vermek, üçüncüsü tüm Müslümanlar hakkında hayır dilemek olmak üzere üç hususta kendisinden biat aldığını” rivayet eder. (Buhari, Kitabu’l-İman.) – Yaptığın iyilikleri unut! Anlatarak onları kıymetsizleştirme!

Bir tatlı dil ve kusurları bağışlamak, arkasından eza ve gönül bulantısı gelecek bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah, hiçbir şeye muhtaç değildir, halimdir, yumuşak davranır.” (Bakara 263) Hz. Peygamber (s.a), kıyamet gününde Allah’ın birisine verdiği hediyeyi sürekli başa kakan (ve bu konuda îmâlı konuşmalar yapan) kimselerle değil konuşmak, onlara bir kez bile bakmayacağını bildirmektedir. – Korkuların tutsağı olarak yaşamaktan vazgeç! Tüm korku ve şerlere karşı Rabbine sığın! “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.” (Felak 1-5) Mahlukatın şerrine karşı sığınmanın en etkili yolu, Yaratana sığınmaktır. Çünkü Allah, her halükarda mahlukatı üzerinde galiptir ve bizim bilmediğimiz şerleri bilir. Dolayısıyla Allah’a sığınma öyle bir yüce Hakime sığınmaktır ki, O’na karşı hiçbir şeyin gücü yetmez.

Hasılı geçmişe takılıp kalmak önümüze çıkacak fırsatları kaçırmamıza neden olabilir. Anı yaşamamızın önünde en büyük engeli oluşturabilir. Sonra 20 yaşında yaşadığımız o deneyimler geldiğimiz şu andaki 40 yaşların bilinç düzeyinde olması mümkün mü? Bir süreç geçirmemiz gerekmiyor mu? Bütün ruhumuzla şu an’a gelip geçmişe üzülmekten, gelecekten tedirgin olmaktan uzaklaşıp, Allah’la aramıza çektiğimiz o perdeyi kaldırmalıyız.

Şemsettin ÖZKAN

30.05.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-memurlar.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir